Start
Omhoog

 

 ZeegolvenGolfopwekking

1. Golven kunnen op meerdere manieren worden opgewekt. Dat zijn door wind. Als de wind gaat waaien dan ontstaan er al snel oppervlaktegolven een kenmerkend eigenschap van die golven is dat ze zich verplaatsen. Lange golven plaatsen zich sneller voor dan korte golven.

2. De volgende manier van golf opwekking is door: Bijvoorbeeld een steen die je in het water gooit. Als je een steen in het water gooit ontstaan er kleine oppervlaktegolven. Als een zwaan in het water zwemt ontstaat er ook kleine oppervlakte golven. Dat is bij alles wat zich in het water verplaats.


Vervolg golfopwekking
Op zee kan een hoogte maar ook golflengte toenemen naarmate de wind over het water strijkt. Op zee kan die groei doorgaan soms wel duizenden kilometers afhankelijk van de windsnelheid Een voorbeeld:
bij een wind snelheid van 20 m/s word de gemiddelde golfhoogte van 9 meter bereikt met af en toe uitschieters tot wel dubbel zo hoog als de wind dan weg valt kunnen golven nog duizenden kilometers afleggen voordat ze op de kust te pletter lopen.


Golven op zee

Wie is er verantwoordelijk voor de storm waarschuwing :
Dat is de maritiem meteorologische dienst van het KNMI.
Deze instelling maakt ook de golfverwachting. Voor de golf- hoogtes de hoogte van de golf hangt af van de sterkte van de wind. Maar ook de duur van de storm en de omvang. En de diepte van het water zijn van belang een harde wind (windkracht 7) veroorzaakt op de Noordzee golven van 4 meter hoog. Terwijl tijdens een zware storm (windkracht 10 ) de golven huizen hoog kunnen worden. als er hoge golven zijn staat er vaak veel wind. En door die wind verwaait al het schuim van de golven en daar door ontstaat er een beperkt zicht. De golven op de Noordzee zijn soms hoog en aan de kust denk je dan hoe kan dat nou. Maar dat komt omdat er een windveld is geweest op de Noordzee. Maar die is dan niet aan de kust geweest. En zijn soms ook buien waar windstoten mee gepaard gaan. En dan ontstaan er ook hoge golven
Op dit plaatje zie je een schip bij hoge deining

Vervolg van golven op zee:

Als een windveld van een noordwesterstorm precies over de richting van de golven trekt. Kunnen er extreem hoge golven ontstaan
Langs de waddenkust ontstaat er bij deze omstandigheden ,die zelden voordoen extreem hoge golven. Er zijn daar golven van 12 meter hoog gemeten. In het midden van de Noordzee waar het water veel dieper is dan bij de kust zijn golven van 20 meter mogelijk. Golf hoogtes worden door meet boeien gemeten. Die over al op de Noordzee zijn maar daar kom ik later op bij meten ven golf hoogtes.


 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.