Start
Omhoog

 

 Wind

 

 
De wind en de hoge- en lagedrukgebieden
 
Wind bestaat uit lucht, die zich van een gebied met hoge druk naar een gebied met lage druk beweegt. Door de rotatie van de aarde stroomt lucht in een draaiende beweging (met de klok mee) vanuit een hogedrukgebied. Evenzo wordt lucht in een draaiende beweging (tegen de klok in) naar een lage drukgebied gezogen.
 
Een ander woord voor lagedrukgebied is depressie. Een depressie kenmerkt zich als slecht weer gebied. De wolken in de aangezogen lucht verzamelen zich rondom het centrum van de depressie. Te meer daar de lucht in het centrum wordt opgetild, afkoelt en voor nog meer wolkvorming zorg draagt.
 
Een hogedrukgebied kenmerkt zich door afwezigheid van wolken. De weggezogen lucht uit het centrum wordt aangevuld met droge lucht uit de hogere luchtlagen, waardoor wolkvorming wordt belemmert.
 
Een hogedrukgebied is daarom een mooi weer gebied met in de zomer warme, droge lucht en veel zon en in de winter koude, droge lucht met veel zon.
 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.