Start
Omhoog

 

 Stormen

 

Storm en onweer
 
Wanneer een depressie zich verdiept, dat wil zeggen dat de luchtdruk erg laag wordt in het centrum van de depressie, dan kan de draaiende lucht rond het centrum zich ontwikkelen tot een storm. In het oog van de storm blijft het meestal windstil. Wanneer het lagedrukgebied heel groot is, bijvoorbeeld zo groot als West Europa, kan de draaiende lucht rond de kern zich ontwikkelen tot orkaankracht. Dit gebeurt meestal in het najaar of voorjaar.
 
Wanneer het lagedrukgebied heel klein is en de luchtdruk verschillen heel groot, wordt de aangezogen draaiende lucht in de kern opgetild tot een hoogte van wel tien km. De lucht koelt hierbij af en vormt de buienwolken voor een onweer.
Uit deze wolken verschijnt soms een slurf van draaiende lucht. Wanneer deze de aarde raakt, hebben we boven land een wervelstorm of windhoos en boven water een waterhoos.
 
De laatst genoemde, meer zeldzame verschijnselen treden alleen op bij sterke plaatselijke verwarming van de lucht in de zomer of najaar.

De bliksem en de donder
 
Wanneer we een plastic kam wrijven met een wollen stof wordt deze elektrisch geladen en de kam kan papiersnippers naar zich toe trekken. De geladen kam kan zelfs een dunne straal water uit de kraan afbuigen wanneer ze vlakbij de straal gehouden wordt. Wanneer we zeer droog haar kammen in het donker, zien we elektrische vonken.
 
De door luchtstromingen in een onweerswolk veroorzaakte opstijgende en dalende beweging van waterdruppels en hagelkorrels maakt deze wolk elektrisch geladen. De wolk kan zich elektrisch ontladen door middel van de bliksem. Via de bliksemstraal wordt deze elektrische lading verplaatst naar een andere wolk of naar het aardoppervlak, waarbij de lucht enorm wordt verhit, plotseling uitzet en weer in elkaar klapt. Dit gaat gepaard met donderend geweld.
 
Het is altijd verstandig voor onweer te schuilen en uit de buurt te blijven van hoge spitse voorwerpen. Schuil niet onder een boom en zeker niet onder een eik. Door de lange wortels van de eik, die reiken tot het grondwater is deze boom een natuurlijke bliksemaantrekker. Donar de dondergod is nog altijd dol op Wodan's eiken.

Proef

Wat heb je nodig?

2 opgeblazen, langwerpige ballonnen..

Wat moet je doen?

Ga in een donkere kamer zitten. Wrijf de ballonnen fel tegen je kleren of een stuk stof aan. Brang de ballonnen daarna meteen naar elkaar toe. Voor ze elkaar raken, zul je een bliksempje zien. Hoor je ook een heel licht gedonder?

 

Toen je de ballonnen tegen de stog wreef, werden ze met elektriciteit geladen. Die elektriciteit ontlaadde zich toen de ballonnen elkaar raakten. en daardoor bliksemde het. In de natuur gaat het net zo. Wanneer het bliksemt, ontladen 2 wolken hun elketriciteit.

 

De regen en de donder
 
Wanneer we het gazon water geven met een tuinsproeier, terwijl de zon schijnt, dan zien we in het scherm van waterdruppels een regenboog. Hiervoor is het wel nodig dat we met de rug naar de zon staan, als we naar deze mini regenboog voor ons kijken. Als we er op letten, zien we steeds de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en violet in dezelfde volgorde. Deze kleuren zien we door het samenspel van licht en water (breking en terugkaatsing van zonlicht in de waterdruppels).
 
Op soortgelijke wijze ontstaat de natuurlijke regenboog in regendruppels, waar de zon op schijnt. Ook dan zien we de regenboog als we met de rug naar zon toegekeerd staan. Grote regendruppels geven een smalle boog met heldere kleuren. Kleine regendruppels veroorzaken een bredere boog met vagere kleuren.
 
Ook in dauw, nevel of mist zien we soms een regenboog, waarbij de kleuren niet altijd goed zijn te onderscheiden. De maan kan evenals de zon bij nevelig weer een witte regenboog geven, omdat ons oog bij weinig licht alle kleuren ziet als grijs of wit.
 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.