Start
Omhoog

 

 

De Poolstreken

De Zuidpoolstreken of Antarctica

Een andere naam voor de zuidpool is Antarctica. Dit werelddeel is heel groot; Het land van de zuidpool is altijd bedekt met een laag ijs van twee kilometer dik. Geen wonder dat hier maar weinig leven voorkomt! Als je goed zoekt, vind je misschien mos en een paar vliegen. Ga bij jullie thuis eens voelen hoe koud het vriesvak van de ijskast is. Een vriesvak is meestal 18 graden Celsius onder nul. Dat is al heel koud. Maar op de zuidpool daalt de temperatuur in de winter tot 70 graden Celsius onder nul! Kun je je voorstellen hoe koud dat is? Ook in de zomer wordt het er niet warmer dan 30 graden Celsius. Onder nul, bedoelen we!

Dit gebied bestaat uit een groot continent dat geheel met ijs is bedekt. Het is de koudste streek op aarde met meer dan 90% van alle sneeuw en ijs. Alleen op de kust, waar ┤s zomers sneeuw en ijs smelten, komt plantengroei voor. Zeevogels, zoals pingu´ns, Skua-meeuwen (zogenaamde grote jagers) en stormvogels zijn er in overvloed. Sommige van die vogels brengen alleen de zomer in Antarctica door. Het continent is zo afgelegen en het klimaat zo bar, dat er zich slechts heel weinig mensen gevestigd hebben. Wel brengt een aantal mensen korte perioden door op de weerstations en de bases voor wetenschappelijk onderzoek.

AdÚlie-pingu´ns
Skua-meeuw
Keizerpingu´n met kuiken: Het water rond de zuidpool zit vol leven. Vooral knal komt veel voor. Dat is de verzamelnaam voor kleine garnaal- achtige diertjes. Zeevogels en pingu´ns zijn er gek op. Keizerspingu´ns zijn de grootste vogels die in het zuidpoolgebied leven. Ze worden langer dan een meter. Zoek maar eens op welke pingu´ns er nog meer voorkomen. Vliegen kunnen pingu´ns niet, en op het ijs kunnen ze beter op hun buik glijden dan lopen. Maar in het water zijn deze grappig beesten razendsnel. Hun vleugels gebruiken ze als peddels, hun staart als stuur.
Stormvogel

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright ę 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŰle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.