Start
Omhoog

 

 Ozonlaag

 

  • Wat is de ozonlaag?

De ozonlaag is een luchtlaag die zich bevindt in de stratosfeer. De ozonlaag heeft de eigenschap UV- straling te absorberen.
Dit is een zeer belangrijke functie, want een grote hoeveelheid UV- straling kan bij een mens schadelijk zijn en huidkanker veroorzaken. 

 

  • Hoe wordt de ozonlaag aangetast?

Oudere koel- en vrieskasten bevatten schadelijke stoffen (CFK´s) in de koelvloeistof en in het isolatiemateriaal van de wanden. Sinds het verbod op CFK's heeft men hiervoor alternatieven ontwikkeld. Greenpeace heeft zelfs een project genaamd Greenfreeze, waarin ze ozonvriendelijke koelkasten verkopen.

Auto-airconditioning
Sinds januari 1993 hebben nieuwe auto's met airconditioning R-134a in de koelvloeistof. Dit is een sterk broeikasgas en daaromniet goed voor de ozon. Bij oudere types zitten in de koelvloeistof nog CFK's. Het koelsysteem in auto's is nooit helemaal lekdicht, zodat er gas vrijkomt. Gemiddeld is het lekverlies van de koelvloeistof 10 tot 35 procent per jaar. Eigenlijk zou airconditioning in auto's verboden moeten worden; het is overbodig en kost ook nog extra energie.


Isolatiemateriaal
Isolatiematerialen met CFK's zijn verboden. Polyurethaanschuim, (PUR) dat wordt verwerkt tot platen of als schuim wordt gespoten onder vloeren of in spouwmuren, is CFK-vrij. Voor platen van polystyreen (piepschuim) worden geen CFK's gebruikt. Er zijn nog andere mogelijkheden die iets primitiever zijn: kurk, kokosvezel, katoen, vlas, houtvezel of isolatiemateriaal van oud papier. En neem voor de kruipruimte schelpen of kunststof-aluminiumfolie. In spuitbussen PUR-schuim zitten HCFK's. Gebruik in plaats daarvan dichtingsband, kit, specie of brokjes steen afgesmeerd met gips of cement.
Spuitbussen
In tegenstelling tot vroeger zijn nu de meeste spuitbussen CFK-vrij, maar het blijven milieuaantasters. Het zijn meestal wegwerpverpakkingen, die veel energie en grondstoffen kosten en een hoop afval opleveren. Koop producten daarom bij voorkeur in een andere verpakking.

Elektronica
Bij het maken van elektronische apparaten als videorecorders, CD-spelers en computers worden CFK's gebruikt als reinigingsmiddel. De gebruikte CFK's moeten zoveel mogelijk worden opgevangen, maar of dit ook gebeurt is onduidelijk. De elektronica-industrie is een topverbruiker van deze gassen. Diverse firma's zijn bezig het gebruik te verminderen of om te schakelen op andere reinigingstechnieken. Met water en zeep worden goede resultaten geboekt.
Chemische wasserijen
Een 'F' in het wasvoorschrift is een aanwijzing voor de chemische wasserij dat kleding met een speciaal reinigingsmiddel, een CFK, gereinigd moet worden. Koop deze kleding liever niet.
Uit een test van de Nederlandse Consumentenbond in februari 1993 bleek dat chemisch reinigen met CFK's meestal geen beter resultaat gaf dan andere onderzochte methoden, waaronder wassen in de wasmachine. Chemische wasserijen onderzoeken alternatieve reinigingstechnieken, enkele werken daar al mee.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.