Start
Omhoog

 

 

                                                    Nelson.

Nelson is een mooie stad in het Zuid Ėoost deel van British Colombia en bestaat iets meer dan 1 eeuw. De stad was opgericht door een groep mijnwerkers. In de jaren 1886 een groep van 14 goudzoekers, onder de leiding van 2 broers ( Osner en Winslow Hall ) zochten in de provincie British Colombia naar goud. Als de herfst aankwam de 14 mannen en de 12 paarden waren moe en ontgoocheld. Ze hadden ongeveer 160 km gedaan, maar dit was in een tijd dat er geen steden, straten of spoorwegen waren en ze moesten hun eigen wegen door de wildernis zien te maken. Tegen oktober, alleen in deze enorme wildernis en bang voor de aankomst van de winter,  besloten ze

 om op te houden met hun zoektocht. Winslow Hall besloot nog 1 laatste dag door te zoeken en als dat niks opleverde  terug naar Colville te keren. De laatste dag vonden zijn zoon, samen met zijn vriend, een paar interessante stenen. Ze namen ze mee naar Colville, om ze te laten analyzeren. Ze hadden geen goud gevonden maar wel zilver. Ze keerde terug voor de tweede keer in de lente van 1887 om de Silver King Mine  te mijnen, en zo is Nelson ontstaan. Het ontwikkeld zeer snel; binnen een paar manden stond er al ongeveer 25 houten cabinen en veel meer mensen woonde nog in tenten. De Silver King Mine ging dicht in 1915. Dit was een zwaar verlies maar toch heeft Nelson de klap kunnen overleven.  In 1897 kreeg Nelson stadsrechten en John Huston werd de eerste burgemeester. Hij was de stichter van Nelsonís eerste krant.

 

 Tegenwoordig.

 Nelson is natuurlijk veel groter geworden sinds dan, maar niet te min, de natuur beperkt de groei daarvan. Nelson kan niet te groot worden dankzij de aanwezigheid van de zeer grote Kootenay Lake ( meer) aan de noordelijke kant en de bergen rondom. Dankzij deze beperkingen blijft de bevolking rondom  8000 bewoners. De meeste gebouwen zijn nog steeds van hout gemaakt, want aan de rand van de bergen zijn veel bomen. ( 30 en 31.)  Er is een mooi park ( 40 ,4 3   ) met een strand langs de Kootenay Lake. Het water blijft altijd koud , zelfs in de warmste zomerdagen, want het water komt grotendeels uit gesmolten sneeuw en ijs. Het hele gebied is een paradijs voor mensen die van sport houden. Je kunt er bergklimmen, trektochten maken, kajakken, paardrijden, zwemmen, mountain biking en natuurlijk skiŽn.

De belangrijkste bergen rondom Nelson en in de provincie Britisch Colombia, zijn de Skilers en de Purcull bergen. Ze zijn ook bekend als de Canadese RockŽs. De hoogste bergen zijn bijna 3500 meter, en de oudste zijn rond 600 miljoen jaar oud. Een zeer groot deel van de bergen zijn alleen toegankelijk te voet of met een helÍkopter, wat goed is voor de bescherming van de natuur en dieren. Er is een groot aanbod met bloemen, stroompjes met zalm erin, ( lekker voor de beren! ) en veel dieren zoals beren, berggeiten, poemaís, vogels en marmotten. Nu volgen er nog een paar fotoís van de bergen.

Door Catherine de Koning

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.