Start
Omhoog

 

 Moskou 

Moskou en Sint-Petersburg

Moskou is de hoofdstad van Rusland. Dit was niet altijd zo. 200 jaar lang, tussen 1703 tot en met 1918 had Rusland een andere hoofdstad. Ongeveer 300 jaar geleden was er een tsaar (keizer) die Peter de Grote heette. Hij vond dat Rusland veel van de landen in West-Europa kon leren. Hij had veel belangstelling voor schepen en scheepsbouw. Tsaar Peter vond daarom dat er een nieuwe hoofdstad moest komen. Hij koos een plek aan de Finse golf. De naam was Sint-Petersburg.

 

RODE PLEIN

Vlakbij het Kremlin ligt een groot plein, het Rode Plein. Op het Rode Plein ligt ook Lenin begraven. Het is gebalsemd. Dat wil zeggen dat het lijk niet vergaat. De mensen mogen in de Rode Plein niks aanraken! En ze mogen hun handen niet in de zak hebben. De soldaten zien erop toe dat de bezoekers netjes aangekleed zijn.

 

 

DUITSE INVAL

In 1941 viel een groot leger Rusland binnen. Dit keer was het Duitsland onder leiding van Hitler. Het waren kleine groepen partizanen. Het Russische volk heeft zich ingespannen om de Duitsers tegen te houden. Het Duitse leger naderde de stad Moskou. De regering vertrok uit de stad. En het ging hetzelfde als met Napoleon. De Fransen zeggen terecht: l'Histoire se repète! De oorlog kostte vele miljoenen Russen het leven. Moskou kreeg de erenaam ,, Heldenstad "

 

 

Hitler

 

 

 

 

 

 

 

REVOLUTIE

Een revolutie is een gewapende opstand tegen de regering. Die opstand begon in Sint-Petersburg en werd geleid door Lenin. De regering wilde dat de hoofdstad niet aan de zee moest liggen, maar juist meer het land in. Daarom werd in 1918 Moskou weer de hoofdstad. De regering verhuisde naar het Kremlin en Sint-Petersburg kreeg een andere naam: Leningrad (het Kremlin is er nog ).

 

STALIN

Lenin stierf in 1924 en werd opgevolgd door Stalin. Stalin was een wrede dictator (alleen - heerser) en hij stierf in 1953. Tot 1961 lag ook hij op het Rode Plein begraven naast Lenin. Elk jaar wordt een militaire parade (optocht ) gehouden. Het Russische leger laat op die dag zien wat het heeft aan tanks, vrachtauto's, raketten, kanonnen en andere wapens. Op de tribunes zitten generaals, arbeiders, ministers, en ook schoolkinderen staan naar al dat oorlogstuig te kijken.

 

Stalin

 

 

 

 

DE OVERHEID BESLIST

Moskou is de hoofdstad van een communistisch land. Daar gaan veel dingen anders dan bij ons. De regering zegt wat wel en niet mag, en ook hoeveel dingen er gemaakt mogen worden.

 

HET KREMLIN

Het Kremlin is een grote ommuurde burcht. Daar werken Russische ministers, en talloze ambtenaren. Er werken dus veel belangrijke mensen.

 

AANTAL

 In Moskou wonen 8 miljoen mensen.

 

METRO

De mensen die in Moskou wonen, moeten zich verplaatsen. Dat gaat bijna altijd per tram, per trolleybus en met de metro; fietsen en auto's rijden er bijna niet. De meeste mensen reizen met metro. Bijna 6 miljoen mensen per dag. Tijdens het spitsuur komt er elke minuut een trein langs. 

 

HET KLIMAAT

Moskou is in de zomer warm, maar 's winters bitter koud. 's Winters kan het er 35 graden vriezen. Zomers kan het er 35 graden warm worden. Als het zo koud is of zo warm is gaan de mensen het liefst met metro omdat de koude en warmte niet in de metro doordringen.

 

TEKORTEN

Het systeem in Moskou heeft voordelen maar ook nadelen. Als zij iets verkeerd uitrekenen of plannen dan bekomen ze tekorten, en dan ondervinden de mensen daar direct nadeel van. Bijv. de mensen staan dan wel 3 uur per dag in de rij om eten te kopen. Verkeerde planning!

 

GESCHIEDENIS

De kinderen in Moskou leren 2 belangrijke dingen over hun stad. In 1812 kwam Napoleon met zijn leger naar Rusland. Napoleon wilde de winter niet in Moskou blijven. Toen heeft iemand de stad in brand gestoken. Het Franse leger moest toen terug trekken, en overvallen door de kou gingen veel soldaten dood. Van de 500.000 soldaten kwamen er maar weinig terug.

GORBATSJOV

Na 1985 kwamen er onder Gorbatsjov, glasnost en perestrojka. Glasnost betekent: openheid en eerlijkheid. En Perestrojka betekent: Samenleving, veranderen, en vernieuwen. Maar dat lukt niet van ene dag op de andere.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.