Start
Omhoog

 

 Meteorieten

Wat zijn vallende sterren?

De ruimte tussen de sterren en de planeten is niet helemaal leeg. Heel lang geleden, zo'n 5 miljard jaar ongeveer, zijn onze zon (een ster) en de planeten ontstaan uit stof, gas en puin.
Het meeste stof en puin is gebruikt voor het 'maken' van de planeten en hun manen. Maar... niet alles was op. Nog steeds suizen er stofjes en korreltjes door de ruimte.
Elke dag en nacht komen er van die kleine stukjes met grote snelheid in onze atmosfeer terecht. We noemen ze meteoren.
Een stofje zo groot als een zandkorreltje kan een felle lichtflits geven als het in de atmosfeer terecht komt. Zo'n stofje heeft een snelheid van tienduizenden kilometers per uur en als die snelheid heel vlug wordt afgeremd, dan wordt het stofje verschrikkelijk heet. Zo heet, dat het met een flits verbrandt.
Soms is zo een stukje wat groter. Dan smelt er heel veel van af, maar er komt toch nog iets op aarde terecht. Als een meteoor Aarde bereikt, dan noem je hem meteoriet.


 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.