Start
Omhoog

 

 Marokko


 

Koninkrijk

Marokko is een koninkrijk. 

De hoofdstad is Rabat. 

In Marokko wonen 25 miljoen mensen.

Waar ligt Marokko?

Marokko ligt in Afrika. In Marokko wonen Arabieren en Berbers. Samen vormen ze de bevolking. 

Landbouw

Aan de kust is de grond vruchtbaar, dus daar verbouwen ze groenten en fruit. Daarom wonen de meeste arabieren aan de kust. Daar zijn de grote steden. 

In het zuiden vind je alleen maar woestijn.

Marokko verdeelt men in vier natuurlijke landschappen: 

1. Het Rifgebergte ligt evenwijdig aan de Middellandse-Zeekust en omvat de bergketens vanaf de Monding van de Moulouya tot aan de Straat van Gibraltar. 

 2. Het Atlasgebergte bestaat uit de Midden-Atlas (de noodwestelijkste keten van de Atlas) en de Hoge Atlas die verbonden is met de zuidelijkste keten, de Anti-Atlas. 

3. De hoogvlakte van Oost-Marokko, een steppe in de regenschaduw van de Atlasketens. 

4. Het gebied ten noordwesten van de Atlas. Er zijn drie landschapsvormen te onderscheiden, een vruchtbare kustvlakte, meer landinwaarts een droog, steppeachtig, minder vruchtbaar plateau en tenslotte een strook aan de voet van het gebergte. 

Klimaat

In Marokko heb je bergen. In de bergen heb je koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter op de westhellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm.). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een Middellands-zeeklimaat.

Planten en dieren

In het noorden van Marokko groeien o.a. kurkeiken.

Naar het zuidwesten zie je cactusachtige Acacia-soorten.  

In het gebergte is er op de hoogvlakten het alfagras en op de hellingen zijn nog bosrestanten. Veel voorkomende bomen zijn de kurkeik, de arganiaboom (te herkennen omdat daar vaak geiten in klimmen) en de thuja-boom, deze boom heeft mooie grote wortels en is geschikt voor meubelbewerking.


Veel voorkomende dieren in Marokko zijn ooievaars, ezels en schapen. 

De ezel.
De ooievaar.
Het schaap.

In het zuiden komen woestijndieren, zoals slangen en kamelen voor. De dierenwereld heeft zowel een Europees als een Afrikaans karakter. 

Taal en godsdienst

Taal

De officiŽle schrijftaal is het Arabisch. De gesproken taal is  Marokkaans Arabisch. Frans heeft als tweede taal steeds een belangrijke plaats behouden in het openbare leven. 

Godsdienst

Staatsgodsdienst is de islam.

Samenleving

Staatsinrichting

Volgens de grondwet van 1972 is Marokko een constitutionele, democratische en sociale monarchie met erfopvolging in de mannelijke lijn. Staatshoofd, geestelijk hoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten is de koning. H

Indeling

Het land is verdeeld in 39 provincies(met de Spaanse Sahara erbij 40) en acht stadsprefecturen, met elk een gouverneur, en twee prefecturen. Marokko is lid van de Verenigde Naties. Verder is het ondermeer lid van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. 

Economie en toerisme

Economie

De landbouw is de belangrijkste sector in de economie. Hierin vindt 36% van de beroepsbevolking werk. Naast granen is de verbouw van citrusvruchten, tomaten en aardappelen van belang. De verbouw van suikerbieten heeft een spectaculaire groei doorgemaakt. 
De veehouderij is er niet geneog en daarom si er niet genoeg vlees. Invoer is daarom nodig. 


De industrie is een van de meest dynamische sectoren van de Marokkaanse economie. 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.