Start
Omhoog

 

 De Maas

 

Een van de grote rivieren.

De Maas is ongeveer 900 kilometer lang. 

Het begin van DE MAAS.

De Maas begint in Frankrijk, op het Plateau van Langres. Het ligt in het noordwesten van de Vogezen. La Meuse, dat is het Franse woord voor Maas. In het begin is de Maas ondiep, soms maar enkele decimeters diep. Zo stroomt de rivier naar het noorden: richting BelgiŽ.

Zijrivieren.

Tot de Belgische grens, en dat is ongeveer 500 kilometer, zijn er maar drie zijrivieren als je goed op de kaart kijkt. Net bij de grens komt er een vierde zijrivier in de Maas. De rivier heet Semois en komt uit BelgiŽ. 

De bodem van de Maas bestaat uit kalk. In BelgiŽ groeit de Maas erg hard. De breedte is al zo'n 120 meter, bij Luik zo'n 140 meter. De rivierbodem verderop in BelgiŽ is namelijk zo hard dat het water er niet kan doorheen zakken. Het vele water dat in de Maas vloeit is afkomstig van de Ardennen. Veel regenwater stroomt door kleine riviertjes die in de Maas uitmonden. Dat zijn de zijriviertjes van de Maas. De bekendste zijn De Lesse en De Ourthe, bij Namen (of Namur) komt De Samber in de Maas uit. 

De Bergse Maas.

Bij het slot Loevenstein, op de grens Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland, komen de maas en Waal bij elkaar. Bij Loevestein heeft men een dam in de Maas gelegd. Dit stuk rivier heet De Afgedamde Maas.

Waterkracht.

Stuwen dienen om het water tegen te houden en de waterstand in de rivier te regelen. Het water dat achter de stuw staat, laat men op een rad vallen. Dat rad gaat dan draaien en brengt de dynamo in beweging, deze maakt elektriciteit. Je kunt het rad met het fietswiel en een dynamo vergelijken, en kijk hoe dat in beweging gaat.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.