Start
Omhoog

   Lucht en Luchtdruk

 

Alles over luchtdruk

De lucht oefent door haar gewicht druk uit op de aarde. Dat noemen we luchtdruk Die kun je meten met een barometer. 

De luchtdruk

Dat lucht druk uitoefent, kan je eenvoudig zien door een glas tot aan de rand gevuld met water en afgedekt met een ansichtkaart op de kop te houden, zonder dat het water er uitvalt. De luchtdruk is zelfs in staat een waterkolom van tien meter hoog op deze manier te dragen. 
 
We kunnen ook zeggen dat een kolom atmosferische lucht van meer dan twaalf km hoog, evenveel druk uitoefent als een kolom water van tien meter hoog. Deze heeft een gewicht van tienduizend kg per vierkante meter aardoppervlak. De meteorologen noemen dit een druk van 1 bar = 1000 millibar = 1000 hectoPascal (= 75 cm kwik).
 
Door verwarming of afkoeling van de atmosfeer wordt de lucht lichter of zwaarder. Daarom is de luchtdruk niet constant. Een luchtdruk tussen de 1000 en 1030 millibar is normaal voor ons veranderlijke weer. Daarboven spreekt men van hoge druk, wat meestal gepaard gaat met mooi weer, en daar beneden van lage druk, met slecht weer.
 
Een stijgende luchtdruk wijst op beter weer (nadering hogedrukgebied) en een dalende op slechter weer (nadering lagedruk)

 

We voelen niet dat de lucht drukt. Toch kunnen we de luchtdruk meten. We doen dat met een barometer.

Een barometer
 

* Op grote hoogte is de luchtdruk lager dan op zeeniveau.

* Lucht drukt op een voorwerp in alle richtingen.

Wat heeft te maken met luchtdruk?

* Het opzuigen van limonade met een rietje

* Een pomp kan uit een put water opzuigen dat 4 meter lager staat

* Bergbeklimmers in de Himalaya ademen sneller dan bergbeklimmers die een rots beklimmen in de Ardennen.

 

Hieronder zie je enkele weckglazen. In zoŽn glas blijven voedingsmiddelen zeer lang houdbaar. In de stereliseerketel gebeurt er een en ander. Hieronder zie je de verschillende stappen:

 

1. Het glas wordt gevuld met groenten of fruit en er wordt water aan toegevoegd.

2. Tussen het glas en het deksel wordt een rubberen ring gelegd; op het deksel wordt een klem gezet om de verschillende delen op hun plaats te houden.

3. Door verhitting zetten het water en de lucht in het glas uit. Het deksel wordt lichtjes omhoog geduwd en een deel van de lucht ontsnapt.

4. Al de organismen die bederf van de eetwaren kunnen veroorzaken, worden gedood door de hitte bij het stereliseren.

5. Na afkoeling krimpt het water en de kleine hoeveelheid lucht in het glas.

6. De luchtdruk perst het deksel op de rubberen ring, zodat de klemmen overbodig zijn. Je kan het glas zelfs bij het deksel optillen.

 

In de handel worden toestellen verkocht voor perslucht:

 

Met dit toestel wordt lucht door een compressor samengedrukt en in de ketel opgeslagen om allerlei gereedschappen te doen werken.

 

Hier zie je de drukmeter:

Hier zie je de drukmeter die op bovenstaand toestel zit. De wijzer duidt 4 atmosfeer aan. Dit is de druk die nodig is om bv. een spuitpistool voor verf goed te laten werken.

4 atmosfeer betekent: 4 keer de normale druk.

 
 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.