Start
Omhoog

   Is er nog meer leven?

 

Is er ergens anders leven?

Dat is moeilijk te zeggen. We hebben er tenminste nog nooit iets van gemerkt. Sommige geleerden denken dat er op de planeet Mars leven is. Dan moet je hierbij niet aan mensen of dieren denken, maar meer aan bacteriŽn.

Die zijn heel erg sterk. Om je een voorbeeld te noemen: In 1966 landde er een ruimtevaartuigje op de maan om van heel dichtbij foto's te nemen.
In 1970 landden er twee Amerikaanse astronauten op de Maan op 200 meter afstand van dat ruimtevaartuigje, de Surveyor. Ze knipten onderdelen van de Surveyor af om die mee naar de Aarde te nemen. En wat denk je dat ze in de televisiecamera vonden? Een bacterie.
Die had dus vier jaar op de maan geleefd, zonder lucht, in de hitte en de koude op de Maan!


 

Wat heb je nodig voor leven?

Ten eerste een planeet die groot genoeg is. Maar als de planeet te groot is, kun je ook niet goed leven, want dan zou je door je eigen benen zakken van alle zwaartekracht. Zwaartekracht 'trekt' jou naar de Aarde. Spring maar eens omhoog. Zie je wel?

Je hebt een atmosfeer nodig. Dus 'lucht' om te ademen. Die atmosfeer zorgt ook voor de warmte. 
De atmosfeer zorgt er ook voor, dat de schadelijke straling van de zon tegengehouden wordt. Ook op de Aarde gebeurt dat niet altijd meer. Denk maar eens aan het 'gat' in de ozonlaag.

Natuurlijk heb je een zon nodig, voor het licht en de warmte. Dus er moet een ster in de buurt zijn. De zon is namelijk een ster.

Een planeet draait in een baan om de zon. Die baan moet niet te dicht bij de zon (dus een ster) zijn, want dan wordt een planeet te heet. Ook niet te ver, want anders is het te koud.

Er zal ook water moeten zijn, want alles wat leeft heeft vocht nodig.

Het leven op Aarde is door allerlei toevalletjes zo geworden zoals het nu is. Dus ook met mensen op de wereld die van alles kunnen en willen weten.
Als het heel lang geleden een beetje anders was gelopen dan waren er nooit mensen geweest.
Dus het leven op een andere planeet bestaat misschien alleen uit planten, of bacteriŽn. Misschien is er alleen maar water op een andere planeet, waarin zeedieren leven. Heel lang geleden was dat op de Aarde ook zo.


Een gouden plaat

De Voyagers werken nog allebei, maar hun signalen worden wel zwakker. Niet alleen doordat de afstand steeds groter wordt, maar de atoombatterijen raken ook uitgewerkt. Men verwacht echter dat ze allebei toch nog wel tot onveer het jaar 2010 kunnen werken. Daarna gaan ze steeds verder het heelal in. Misschien dat ze ooit nog eens gevonden door levende wezens heel ver hier vandaan. Je weet het nooit! Beide Voyagers hebben een goudkleurige plaat aan boord met daarop allerlei geluiden van de Aarde, muziek en een aantal foto's die intelligente wezens zouden kunnen samenstellen uit de geluidjes. Stel je zoiets voor als de geluidjes die een fax maakt. Daar uit ontstaan ook plaatjes.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.