Start
Omhoog

   Kometen

 

 

Kometen zijn grote ijsachtige gesteenten en stof, die net als planeten om de Zon draaien. Het lijken wel grote vuile sneeuwballen.

Wanneer een komeet dicht bij de zon komt, krijgen ze een lichtgevende staart. (Daarom werden kometen vroeger staartsterren genoemd).

De bekendste komeet is de komeet Halley. Die kunnen om de 76 jaar zien. Zolang doet hij over een rondje om de Zon. In 1986 hebben we hem voor het laatst gezien.

 

Komeet Hyakutake

 

Komeet Hyutake is een bijzondere: Hij komt binnen 15 miljoen kilometer van de aarde, rond 25 Maart. Hij wordt dan erg helder, en de staart kan tientallen graden aan de hemel bestrijken. Even later als hij vlak bij de zon is (begin April) wordt hij ook enige tijd zeer helder. Het ziet er dus zeer veelbelovend uit!

 

In 1997 was de komeet Hale-Bopp met het blote oog heel goed te zien. De kern van komeet Hale-Bopp is ongeveer 40 km in doorsnede, ofwel 4 maal groter dan Halley.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.