Start
Omhoog

   Griekenland

Spreekbeurt gemaakt door Fatima Ahmad  

Beste klas,

Mijn spreekbeurt gaat over Griekenland:

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa, het bestaat uit het vasteland met het schiereiland Peloponnesos en circa 1500 eilanden, waarvan er 160 zijn bewoond. De bekendste zijn Korfoe, Zakynthos, Thasos, Chios, Kos, Karpathos, Rodos, Mykonos, Thera en Kreta.

Griekenland, 132.000 km≤ groot, wordt bewoond door circa 10 miljoen mensen. Bevolkingsdichtheid per km≤: 75 (Nederland 347, BelgiŽ 323). Het noorden en een aantal kleinere eilanden zijn zeer dun bevolkt.

Het is een bergachtig land met ketens als de Pindos in het westen, de Taygetos in het zuiden, de Olympos en de beroemde Idi en Dikti op het eiland Kreta. Het land wordt doorsneden door rivieren als de Evros, de Axios en de Pinios, die 's zomers meestal droogstaan. strandvakantie

KLIMAAT

300 dagen zon per jaar, een zeer heldere lucht en slechts enkele korte, maar heftige regenbuien. In

De kusten van vasteland en eilanden zijn tezamen 15.000 km lang. Een ideaal land voor een rustige de zomermaanden temperaturen van 24įC in juni tot 35įC in juli en augustus, getemperd door zeewind. In mei wordt het circa 21įC en in september 24įC. In de Griekse winter (november tot maart) valt er regen en is het koud met veel sneeuw in de bergen.

De beste reistijd ligt in de maanden mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater). Naast strandkleding moet u ook een trui of vest meenemen voor de avonden en in de bergen.

Klimaatkaart


 

Legenda

Tropisch

Droog

Equatoriaal Tropisch

Woestijn

Tropisch

Steppe

Warm gematigd

Koude woestijn

Subtropisch

 

Mediterraan

polair berg

koel gematigd

Arctisch

Zee

Subarctisch

Landklimaat

Berg en Plateauklimaat

 

  FLORA EN FAUNA 
VikoskloofDe kale dorre bergen van de zomer zijn in het voorjaar getooid met de mooiste bloemen en struiken (anemonen, narcissen, brem, bougainvillea, alle mogelijke kruidenplanten). Opvallend zijn de vele olijfgaarden, platanen, cipressen, wijndruiven en sinaasappelbomen.

Gemzen, reeŽn, wilde zwijnen, landschildpadden en hagedissen komen nog veel voor. Opvallend zijn de vele schaaps- en geitenkudden en tot voor kort ook de talloze ezeltjes die als lastdier werden gebruikt.

STAAT EN POLITIEK 
Griekenland is de bakermat van de democratie. Het is een parlementaire democratie. Aan het hoofd staat een president. Politiek is een geliefd discussie-onderwerp op de ontelbaar vele terrasjes in het land en wordt met hartstocht in het parlement bedreven.

Het land maakt deel uit van de Europese Unie en is lid van de NAVO.

Economie
Van oudsher is Griekenland een agrarisch land. Bossen werden gekapt om weidegronden en akkerland te krijgen. Men verbouwt vooral maÔs, tabak, katoen, tarwe.

Fruittelers oogsten vooral druiven, olijven, citrusvuchten. Tomaten, watermeloenen en suikerbieten worden veelvuldig verbouwd. Exportproducten zijn olijven, olijfolie, krenten, wijn, tabak en fruit.

Geiten en schapen zijn in de veeteelt belangrijk. Ze grazen meestentijds op braakliggende gronden en in de bergen.

De visserij langs de kusten levert steeds minder op, met name door de toenemende vervuiling en overbevissing.

Industrie is er vooral rondom de grote steden Athene en Thessaloniki. De scheepvaart is nog steeds belangrijk, al liggen vele schepen werkeloos in de baaien van de eilanden.

BEVOLKING EN CULTUUR 
Grieken zijn gastvrije, hartelijke mensen. Speciaal in afgelegen, nog niet door het toerisme ontdekte, regio's wordt de traditionele gastvrijheid nog in ere gehouden. In toeristische streken is de bezoeker eerder een bron van inkomsten.

Boog van galeriusGriekenland (10 miljoen inwoners) is een westers land met nogal wat oosterse invloeden, onder meer van de orthodoxe kerk. Griekenland is ook een land van tradities, vooral op het platteland. Geen feest wordt met meer overgave gevierd dan het paasfeest, waarbij de priester 's nachts om 12 uur in de kerk het Licht uitdeelt ten teken dat Christus is opgestaan.

Ongeveer 96 procent van de bevolking is lid van de Grieks-orthodoxe kerk. Dat is ook de staatskerk. Het symbool van het geloof in de dorpen is de in het zwart geklede pope, de priester. Het land is bezaaid met schitterende kleine, oude kerken en kapellen die stuk voor stuk versierd zijn met mozaÔeken of fresco's.

De kerk speelt in het dagelijks leven een zeer grote rol. De kerkelijke feesten worden uitbundig gevierd, vooral het paasfeest.

Kunst
De culturele erfenis van de oudheid is voor het land uiterst belangrijk. De talloze opgravingen in beroemde plaatsen als Athene, Delphi, Olympia, Vergina, Mykene, Dodona, Epidauros, Pylos, Knossos (op Kreta) trekken veel bezoekers. De musea waarin kostbare vondsten uit het verleden worden bewaard, zijn vaak subliem van opzet en uniek van aard (o.a. in Athene, Thessaloniki, Olympia, Delphi, Komotini).

OdeionOok overblijfselen uit latere tijden zijn zeer de moeite waard: Byzantijnse kerken en kloosters, burchten van Kruisvaarders, Venetiaanse versterkingen bij de havens, Turkse minaretten en moskeeŽn in het noordoosten van het land.

De klassieke cultuur wordt in de vorm van opvoeringen van klassieke tragediŽn in eeuwenoude amfitheaters in de zomermaanden eveneens in ere gehouden.

Zang en ballet reiken in de grote steden tot grote hoogte. In de dorpen klinkt nog steeds de volksmuziek tijdens bruiloften en kerkelijke feesten, soms aangepast aan de smaak van de westerse toerist, vaak echter nog origineel. De Griekse volksdans is niet alleen de sirtaki, er zijn er veel meer, vaak indrukwekkend van karakter.

ETEN 
De Griekse keuken heeft veel invloeden van die van de Turken ondergaan. Kenmerkende gerechten zijn de souvlaki (stukjes vlees aan een stokje), dolmadakia (gevulde druivenbladeren), moussaka(gekruid gehakt met aardappelen, kaassaus en omelet), keftedes (gehaktbal), tzatziki (yoghurt met knoflook en komkommer), domates gemistes (tomaten gevuld met rijst en gehakt), salata horiatika (de boerensalade met alle mogelijke tuinmbouwproducten), sardeles (geroosterde visjes).

Een Griekse maaltijd op een terrasje in de avondschemering is een belevenis, mede door de Griekse wijn, waarvan de retsina de bekendste en de meest dorstlessende is.

Koffie, in kleine kopjes, wordt de gehele dag gedronken in alle mogelijke variaties. Bier wordt steeds populairder en de Griekse borrel, de ouzo, is befaamd.

Athene
AtheneDe hoofdstad Athene (3,5 miljoen inwoners), de bakermat van de democratie, biedt een aantal 'verplichte nummers': de Acropolis met het Parthenon, het schitterende nationale museum, het Dionysos-theater, de Agora, de tempel van Zeus, enzovoort. Stort u in het leven van de grote stad in de Plaka, de uitgaanswijk, rondom Omonia- en Syntagmaplein, waar het verkeer dag en nacht voor zoveel luchtvervuiling zorgt, dat voor velen ťťn dag Athene genoeg is.

Besef anderzijds dat in deze stad de bronnen van onze beschaving lagen en dat hier grote denkers rondgewandelden. Een confrontatie met deze stad is ondanks alles een unieke belevenis.

 

ELDERS IN HET LAND
Dodoni

ZuilenEven indrukwekkend is het zeer oude heiligdom der Grieken in het noordwestelijke Pindosgebergte, Dodoni, waar in oeroude tijden priesters de toekomst voorspelden uit het geruis van de wind in de beroemde eikeboom van Zeus, uit het gekoer van heilige duiven en uit het geluid van bronzen ketels die in de wind tegen elkaar schommelden. Een stille plek, vooral in het voorseizoen, ideaal gekozen temidden van grijsbruine bergen. In het enorme theater hier werden klassieke spelen opgevoerd; hier kwam de befaamde koning Pyrrhus van Epiros zijn overwinningen op de Romeinen vieren en hier heerst nog steeds een weldadige rust.

Kreta
Wie Kreta bezoekt heeft de gelegenheid kennis te maken met de duizenden jaren oude beschaving der MinoŽrs (Knossos, Phaistos). Zonder twijfel raakt u onder de indruk van de bouwkunst van dit volk en van hun kunstzinnige uitingen in de vorm van ongeŽvenaarde fresco's (Nationaal museum, Herakleion). Maar u kunt ook de binnenlanden intrekken en de toeristische, commerciŽle noordkust verruilen voor de rust en de stilte van verdroomde dorpjes. U kunt de bergen beklimmen, op zoek naar de geboortegrot van Zeus of simpelweg om te genieten van de flora. De Samariaskloof blijft een openbaring ondanks alle moderne drukte, de zuidkust een verademing, en de stad Chania een mediterrane parel.

In het Reishandboek Kreta wordt de nadruk gelegd op het onbekende van het eiland, op die regio's waar u zich de eerste en enige bezoeker waant.

EVENEMENTEN EN FESTIVITEITEN 
Op de plaatsen waar in Griekenland muziek klinkt, wordt ook gedanst. Men beweert zelfs dat de dans die de zoon van Achilles om de brandstapel van zijn gestorven vader uitvoerde tijdens het beleg van Troje, in min of meer ongewijzigde vorm bewaard is gebleven. Hoe het ook zij, op klassieke vazen zijn inderdaad dansers afgebeeld, die dezelfde sprongen lijken te maken, die de Griekse dansers nu ook nog uitvoeren.

De oudste dans is een rondedans, de syrtos, waarbij de mannen elkaar bij de schouders vasthouden en de leidende danser met de daaropvolgende is verbonden door een zakdoekje. Dat geeft de danser meer bewegingsvrijheid. Van het woord syrkos is de naam sirtaki afgeleid, een moderne variant die bekend werd door de film Zorba de Griek. Geen klassieke dans dus, maar wel een dans die toeristen graag meedansen.

ACTIVITEITEN 
baai langs de kustDe zee biedt de bezoeker van Griekenland alle mogelijke vormen van recreatie: zwemmen, zonnebaden, surfen, flottielezeilen, parasailing, waterskiŽn.

Daarnaast zijn er talloze recreatiemogelijkheden. U kunt per bus de beroemde opgravingen bezoeken of te voet onder leiding van een gids de bergen in trekken, waarbij speciaal de pittoreske dorpen van de Zagoria in het noordwesten van het land een bezoek waard zijn. U kunt de zetel der Griekse goden, de Olympos, bezoeken, het befaamde vulkaaneiland Santorini aanschouwen, of per lijnboot van eiland naar eiland trekken (island-hopping).

Huurauto's of huurscooters geven u de gelegenheid op eigen kracht vasteland of eiland te verkennen, niet gestoord door opdringerige gidsen of luidruchtige toeristen. Dan pas ondergaat u het land, zoals het werkelijk is! En dat geldt in het bijzonder voor Noord-Griekenland, dat nog bijna maagdelijk op u ligt te wachten, maar waar u wel moderne accommodatie kunt vinden.

TAAL 
Het Grieks behoeft u niet te beheersen, hoewel het uitspreken van enkele alledaagse woorden met waardering zal worden ontvangen. Met Engels kunt u, behalve in zeer afgelegen dorpen, overal terecht. Duits is geen populaire taal: de Tweede Wereldoorlog is met name op Kreta, nog lang niet vergeten.

Veel gebruikte woorden zijn:

kalimťra

goedendag

parakalů

alstublieft

efcharistů

dank u wel

ja

ůhi

Nee

GELD

 Munteenheid
Vanaf 1 januari 2002 is in Griekenland de euro de (inter)nationale munteenheid. Reist u vanuit Nederland of BelgiŽ naar dit land, dan hoeft u dus geen vreemde valuta mee te nemen.
Elk land in de Europese Unie heeft zijn eigen euro. In alle landen erkent men alle euro's als wettig betaalmiddel. Dus ook uw Nederlandse of Belgische euro is in Griekenland geldig.

 

DOUANE 
De volgende papieren zijn noodzakelijk als u Griekenland bezoekt: een geldig paspoort, een geldig rijbewijs, een kentekenbewijs en een groene verzekeringskaart (als u met eigen auto komt). Het is streng verboden om klassieke antiquiteiten uit te voeren. Invoer in dit zuidelijke EU-land van de gebruikelijke hoeveelheden sterke drank en tabak is toegestaan.

 

GEZONDHEID

Om te weten welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen voor u en uw reis nodig zijn, moet u zich persoonlijk laten adviseren door een reizigersadvies- en vaccinatiebureau of door uw huisarts. De reisbestemming, de verblijfsduur, de soort reis en de gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen wat er nodig is. Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen dus verschillen per reiziger. ElmarReizen.nl is geen medische instelling. Aangezien de gezondheidsadviesen per land regelmatig wijzigen, verwijst ElmarReizen.nl u door naar het: Het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) . Het LCR geeft de richtlijnen uit voor vaccinaties en preventie van malaria bij reizigers. Deze richtlijnen worden gebruikt door GGD's, speciale reizigersklinieken en huisartsen. 
Pvanuit Amsterdam vliegt u in ongeveer 3,5 uur naar Thessaloniki of Athene. Het is in Griekenland ťťn uur later dan in Nederland. In het hoogseizoen zijn er veel chartervluchten naar de bekendste eilanden en naar de grote steden op het vasteland.

VERVOER NAAR LAND

Een reis met eigen auto (en caravan) kan het beste worden gemaakt via de veerhavens van Zuid-ItaliŽ (Ancona, Brindisi). U komt dan aan in Patras (Peloponnesos) of in Noord-Griekenland (Igoumenitsa). De totale reis neemt enkele dagen in beslag. De reis via Balkanlanden als Klein-JoegoslaviŽ, RoemeniŽ en Bulgarije wordt momenteel nog afgeraden, gezien de toestand van de wegen.

VERVOER IN LAND
vervoersmiddel bij uitstek...Er is een uitstekend net van busverbindingen. Tussen alle grotere steden bestaan frequente verbindingen. Op het platteland rijdt de bus slechts eenmaal per dag een bepaalde route. De trein is ten hoogste te gebruik

De internationaal bekende autoverhuurbedrijven en als toeristisch vervoermiddel: weinig frequent en langzaam.

Er bestaan veel binnenlandse luchtverbindingen; bijna alle delen van het land zijn dagelijks door de lucht bereikbaar. staan u ook in Griekenland ten dienste.

OVERNACHTINGEN
Wild kamperen is in Griekenland verboden. Er komen steeds meer goede campings. De hotels (categorie luxe, A, B, C.) zijn in het algemeen schoon. Hotels van klasse D en E zijn van wisselende kwaliteit

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.