Start
Omhoog

   Frankrijk

 

De republiek Frankrijk is het grootste land van de Europese Gemeenschap. Het heeft ongeveer 54 miljoen inwoners. Daarvan wonen er zo'n 2 miljoen in de hoofdstad Parijs.

 
 • Land van de wijn.

Als je de naam Frankrijk hoort, dan zijn er zeker en vast veel mensen die onmiddellijk aan wijn denken. Over heel de wereld is de franse wijn gekend. Als er veel wijn geproduceerd wordt, dan wil dit zeggen dat er ook veel wijngaarden zijn. Onder andere in de streek rondom Bordeaux en langs de Loire. In Bretagne en in Normandië worden veel appels gekweekt. Van het sap maakt men een soort appel-wijn: Cider.

 
 • Franse kaas.

Op de televisie zie je wel eens reclame voor Franse kaas. Er zijn veel soorten kaas . Die worden van koemelk gemaakt. Denk maar eens aan Brie, Chamois d´or. Enkele soorten kaas maakt men van geitenmelk of van schapenmelk. Die worden vooral gehouden in bergachtige gebieden. Franse kaas word vooral als nagerecht gegeten, met stokbrood erbij. En natuurlijk een glaasje wijn. 

 • Tuinbouw

De meeste mensen wonen in en rondom de steden. Heel weinig wonen er op het platteland. Het is vooral dun bevolkt in het zuiden waar de grond dor en droog is. Bij de grote steden is veel tuinbouw. Er wordt vooral groente geteeld. Langs de Middellandse Zee ligt de Provenier. De landbouwers kweken er vooral druiven, groenten en lavendel.

 • Belangrijk industrieland.

Veel mensen van het platteland zijn naar het industriegebieden getrokken. Want Frankrijk heeft zich tot een belangrijk industrieland ontwikkeld. Het grootste industriegebied is Parijs. Er worden o.a. auto's, vliegtuigen en modeartikelen, sieraden, en parfums gemaakt. Een ander industrie gebied ligt in het Noorden. Bij de steden Lille en Roubaix. Er is wol en metaalindustrie. Ook in de buurt van Metz en Nancy is metaal industrie. Daar wordt ijzererts uit de grond gehaald. Nieuwe industriegebieden zijn ontstaan in het zuiden en in het midden van Frankrijk. En in het gebied van Rhône en de Alpen.


In de bergen wordt veel van waterkracht gebruik gemaakt. Door waterkracht kunnen elektrische centrales goedkoper energie aan de bewoners leveren. Dat wordt witte steenkool genoemd. Ook zijn in Frankrijk talrijke kerncentrales.

 
 • Veel toerisme.

Toerisme is er door het hele land Frankrijk. Je gaat eerst naar Parijs als je de Fransen goed wilt leren kenen. Er zijn winkels en brede boulevards. En de Eifeltoren is minstens 300 meter hoog.


Hier komen een paar Franse woorden.

 1. garçon betekent: ober!
 2. le lait betekent: de melk!
 3. l´addition, s il vous-plaît betekent: de rekening alstublieft.
 4. jouterie betekent: speelgoed.
 5. bijouterie betekent: juwelenzaak.
 6. brocante betekent: antiek.
 7. oui betekent: ja.
 8. non betekent: nee.


 • De Parijse mode:

Al vanaf de 14e eeuw was Parijs een middelpunt op het gebied van de mode. De mode-industrie stamt uit de 19e eeuw. Elk voorjaar komen mensen uit de hele wereld het werk van de Franse ontwerpers bekijken. Enkele bekende namen zijn Yves St. Laurent, Chanel en Christian Dior. De mode uit Parijs heeft invloed op die van de hele wereld. Franse kleding wordt nagemaakt.

 • Geld

De franse franc is een munt waarmee ze betalen. Een franc is net zoveel waard als 100 centimes. Op de ene kant van de franse franc staan de woorden Republique Française (franse republiek). Op de andere kant staat Liberté, Egalité et Fraternité ( Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap) De kleinste munt is 5 centimes. Het grootste bankbiljet 500 franc.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.