Start
Omhoog

   Europa

 

Europa beslaat slechts 1/15 van de landoppervlakte op de aarde. Ondanks dat Europa klein is, heeft het toch een hele belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de hele wereld. Europa strekt zich uit van de Noordelijke IJszee tot de Middellandse Zee in het zuiden, en van de Atlantische Oceaan tot het Oeralgebergte in het Oosten.

In Europa vindt je vanalles: hoge met sneeuw bedekte bergen, weelderig groene dalen, en door de zon verschroeide vlakten.

Men kan het onderverdelen in 4 groepen:

  • Het Noord-Europese laagland: beslaat het grootste deel van Europa: van Frankrijk tot rusland. Veel voorname steden komen in dit gebied voor!
  • Het Noordwestelijke Hoogland vindt je in ScandinaviŽ, noordwest Rusland, het noordwesten van Frankrijk en van Groot-BrittanniŽ en Ierland. Hier is het klimaat koel en vochtig.
  • De centrale hooglanden, die zich uitstrekken van TsjechiŽ tot Portugal bestaan uit lage gebergtes en plateaus.
  • De Alpenketens lopen dwars door Europa: ze omvatten de Alpen en de PyreneeŽn. Het is een gebied met sneeuw bedekte bergtoppen, beboste berghellingen en vruchtbare dalen.

 

De rijkdommen van Europa

Europa heeft een aantal van de hoogst ontwikkelde landbouwgebieden ter wereld. Zuivel en veeteelt kan men in praktisch alle dele van het continent vinden: Denemarken, Nederland en Groot-BrittanniŽ bijvoorbeeld, zijn beroemd om hun boter en kaas.

De voornaamste gewassen zijn tarwe, haver en gerst; maar in verscheidene streken verbouwt men ook veel suikerbieten en aardappelen. In het Middellandse-Zeegebied kweekt men olijven, sinaasappelen en andere zuidvruchten.

In Zuid-Europa zijn er uitgestrekte wijngaarden in de dalen en op de berghellingen. Vooral Frankrijk is wereldberoemd om zijn grote verscheidenheid van uitstekende wijnsoorten.

In het noorden zijn het klimaat en de bodem schraal en de boerenbedrijven zijn daarom bescheiden.

Hier bestaat de voornaamste rijkdom uit het vele en goede hout dat de uitgestrekte bossen opleveren.

Europaīs zeer lange kustlijn (meer dan 80 000km) met haar talrijke rivieren, baaien, kreken en golven, heeft ertoe geleid dat heel wat streken afhankelijk zijn van de visserij. De natuurlijke havens die de grillige kustlijn biedt, heeft vele Europese landen geholpen zowel een belangrijke visserij als scheepsbouw te ontwikkelen.

De meest Europese industrie vindt men in Duitsland, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en ItaliŽ.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.