Start
Omhoog

   Duitsland 
  • 20e eeuw.

In 1914 werd in Sarajevo, (BosniŽ) de Oostenrijkse kroonprins vermoord. Daarop brak de WO1 uit. Miljoenen mensen kwamen om bij de gevechten. Duitsland werd in 1918 verslagen door de geallieerden. Daarna volgde een periode van armoede en werkloosheid voor Duitsland. Adolf Hitler beloofde verbetering. Maar in 1939 begon alles weer. In 1945 werd Duitsland weer door de geallieerden verslagen en werd het land verdeeld in Oost- en West-Duitsland. In 1989 werd de Berlijnse muur die Oost en West Duitsland scheidde afgebroken. En in 1990 werd Duitsland herenigd.

  • Duitsland.

Duitsland ontstond in 1871 door het samenvoegen van een aantal kleinere staten. In de WO2 werd Duitsland gesplitst in Oost en West. In 1989 werd de muur afgebroken. De nieuwe Bundesrepubliek Deutschland heeft een oppervlakte van 356.733 km≤. Er zijn 80,3 miljoen inwoners. Het is dan ook een dichtbevolkt land. De hoofdstad van Duitsland is Berlijn.

  • Taal.

In elk land is er een andere taal b.v. in Spanje spreken ze Spaans;  in Griekenland spreken ze Grieks; dus in Duitsland spreken ze Duits. Ik zal een paar woorden opnoemen:

Nederlands Duits Nederlands Duits
       
nee nein opa GroŖvater
lopen laufen oma GroŖmuter
school Schule mama Mutie
jas Jacke papa Vatie
eend Ente hond Hund
auto Auto poes Katze
prijs Preis zusje Schwester
  • Geld.

De Deutsche mark (Dm) is de Duitse munt. De mark is verdeeld in 100 pfennig. Als iets 2 mark en 50 pfennig kost, staat er op het prijskaartje Dm 2,50. 

  • Landbouw en voedsel.

In Duitsland ligt veel vruchtbare grond. Door het goede klimaat is die geschikt voor de landbouw. De boerderijen leveren ongeveer 2/3 van het voedsel dat in het land nodig is. De meeste verbouwde gewassen zijn aardappels, rogge, suikerbieten, tarwe, kool en druiven. De Duitse wijnen en bieren zijn geliefd. Ze worden naar landen over de hele wereld uitgevoerd. Ook worden er door de boeren varkens, pluimvee, schapen en koeien gehouden. Er bestaan honderden verschillende soorten brood, kaas en worst.

  • Het platteland.

Slechts 15% van de Duitse mensen woont op het platteland. De meeste mensen wonen en werken in grote of kleine steden. Veel dorpen langs de Rijn en de Moesel zijn beroemd om hun wijngaarden en wijnen.

  • Diamler Benz.

De auto werd ontwikkeld door de Duitser Karl Benz (1844-1929). Hij maakte de eerste auto die op Benzine reed. Deze auto had 3 wielen en een snelheid van 11 km per uur. In 1887 bouwde Gotteler Diamler (1834-1900) de eerste auto met vier wielen, die ook op benzine liep. Mercedes-Benz is nog steeds een belangrijke autofabrikant.

  • Boekdrukkunst.

In 1450 vond Johan Gutenberg uit Mainz de drukpers uit. Zijn manier van drukken werd 350 jaar lang overal in Europa gebruikt. Bij zijn eerste drukwerk was ook een bijbel. Die werd bekend als de Gutenberg bijbel. De Gutenberg bijbel werd in het Gotische schrift gedrukt. Tot voor kort werden nog een paar Duitse kranten in dit schrift gedrukt.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.