Start
Omhoog

   De maan

 

Gemiddelde afstand van de aarde: 383.000 kilometer
Een hele baan om de aarde duurt: ruim 27 dagen.
De diameter van de maan  3476 km
Zwaartekracht: is 6 keer kleiner dan op aarde
Gemiddelde oppervlakte temperatuur:  Van -160 įC tot 115 įC
Ouderdom: 5 miljard jaar

Als je 's avonds naar de Maan kijkt, lijkt het net, of je een gezicht kunt zien. Dat komt door de donkere vlekken op de Maan. Die gebieden noemt men ook wel 'zeeŽn. 


Op de Maan is geen lucht en dus ook geen luchtdruk. De ruimtevaarders die er rondgelopen hebben moesten dan ook ruimtepakken aan hebben. Daarin zat de lucht die ze nodig hadden om in te ademen. In de ruimte kan de zon behoorlijk fel schijnen. Doordat er geen lucht en wolken zijn, wordt het meer dan 100įC op de Maan.

De maan heeft al een aantal keren bezoek gehad van de aarde. Eerst via onbemande ruimtevaartuigen (sondes), daarna door Amerikaanse astronauten. De eerste twee op 21 juli 1969 en de laatste twee in december 1972. Die hebben er zelfs met een autootje rondgereden.

 

De bewegingen van de maan:

  • De maan draait rond haar eigen as.
  • De maan draait ook rond de aarde. Doordat ze rond de aarde draait, ontstaan de schijngestalten van de maan. (schijngestalten = de verschillende vormen die de maan kan hebben als je ze ziet):

            * Nieuwe maan: je ziet niets van de maan omdat ze tussen aarde en zon zit.

            * Eerste kwartier: je ziet 1/4 van de maan

            * Volle maan: je ziet de helft van de maan, je ziet dus een cirkel

            * Laatste kwartier: je ziet 1/4 van de maan    

 

 

 

 

 

 

 

Hierdoor ontstaan de getijden: eb en vloed.

eb = wegtrekken van de zee (laagste punt noemt men laagtij)

vloed = opkomen van de zee (hoogste punt noemt men hoogtij)

 

Wanneer heb je dan springtij?

Wel, bij nieuwe maan en bij volle maan staan de zon, maan en aarde op 1 lijn waardoor er een extra grote kracht is die eb en vloed doen veroorzaken. Dus zowel aarde als zon trekken het water naar eenzelfde kant van de aarde. Op die plaatsen krijg je springtij, het water stijgt er dan enorm of het water daalt enorm.

Dit gebeurt 2 maal per jaar.

 

Wanneer heb je dood tij?

Stel nu dat de zon, aarde en maan niet op 1 rechte lijn staan, maar dat de maan op 1e of op laatste kwartier staat, dan werken de kracht van de maan en van de zon elkaar tegen, waardoor er eigenlijk bijna geen eb of vloed is. Dit noemt men het dode tij.Hoe is de maan ontstaan?

De maan is net zo oud als de Aarde. Vijf miljard jaar wordt geschat. Net als de Aarde is ze vermoedelijk ontstaan in de grote gas- en stofwolk waaruit ook de zon en alle planeten zijn ontstaan, de 'oerknal'.
Sommige geleerden denken dat de Maan uit de Aarde is losgerukt. De plaats waar dat gebeurd
zou moeten zijn, is de Grote Oceaan. Eigenlijk weten we het niet zeker. Het is in elk geval wel zo, dat de Maan in de buurt van de Aarde is ontstaan. Dat blijkt bijvoorbeeld uit bepaalde stoffen, die op de Aarde in dezelfde verhouding voorkomen als op de Maan.
Toen ons zonnestelsel pas was ontstaan, zweefden er veel steentjes en grote brokken door de ruimte. Zo'n 2 miljard jaar geleden werd dat minder.

Op de Maan zie je veel 'kraters'. Dat zijn plekken waar lang geleden die grote en kleine brokken zijn ingeslagen, zogenaamde meteorieten.
Vaak zie je echter ook 'gladde' gedeelten op de Maan. Die gebieden zijn nieuwer. Hiermee wordt bedoeld, dat het oppervlak van de Maan minder dan twee miljard jaar geleden veranderd is. Dat kan gebeurd zijn door heel grote inslagen, waarbij het gesteente op de Maan over een heel groot gebied is gesmolten. De kraters die er al waren, zijn als het ware uitgewist.
Nog steeds komt er af en toe een stuk steen uit de ruimte op de Maan terecht. Zo'n stuk steen maakt dan weer een nieuwe krater in het gladde gedeelte.
Als je 's avonds naar de Maan kijkt, zie je allerlei donkere vlekken. Die donkere vlekken zijn gebieden waar het oppervlak erg glad is. Dat zijn dus van die 'nieuwe' gebieden. Die gebieden noemt men ook wel 'zeeŽn. Zo heb je bijvoorbeeld de 'Zee der Stilte' (of Mare Tranquilitatis in de taal van de sterrenkundige)
Die delen van de Maan zijn zwaarder dan de rest. Daarom trekt de Aarde met haar zwaartekracht meer aan die gedeelten dan aan de rest van de Maan.
Daardoor komt het, dat de Maan altijd dezelfde kant aan ons laat zien.Maansverduistering
Gemiddeld twee keer per jaar verdwijnt de Maan achter de zon.
Dat noem je een maansverduistering op zo'n moment is er altijd Volle Maan. Als er iemand op de maan staat is het voor diegene Zonsverduistering, diegene ziet hoe de aarde voor de zon schuift. Meestal blijft de maan tijdens de Verduistering zichtbaar. Het felle licht van de Volle Maan wordt wel heel erg afgezwakt en er blijft een rood schijnsel over. Soms is de Maan tijdens de verduistering wijnrood, andere keren is de kleur vaalrood.

Geeft de maan licht?

Nee! De maan geeft geen licht. De maan schijnt wel. Dat komt omdat de zon langs de aarde naar de maan schijnt en de maan weerkaatst dat licht, zodat het lijkt alsof de maan licht geeft. Als de aarde daartussen staat heb je een maansverduistering. Soms staat de aarde een beetje in de weg, dan heb je een halve maan. Dat betekent niet dat de maan voor de helft is afgevallen. Maar dat de aarde in de weg staat, zodat het zonlicht er niet bij kan.

 

    

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.