Start
Omhoog

   De aarde

 

Hoe is de aarde ontstaan?

De aarde is ongeveer 5.000.000.000 (5 miljard) jaar geleden ontstaan uit een wolk van gas, stof en puin.  Dat gas ontstond toen het heelal werd "geboren". Het stof en het puin kwamen van sterren.

De Aarde is een grote bal met een omvang van 40 000 km. Ze draait door de ruimte langs de Zon met een snelheid van 30 km/sec.

Als een ster stopt met licht geven dan blijft er iets over. Bij een kleine ster is dat meestal koolstof. Als een grote ster aan het eind van zijn leven is, dan geeft dat een verschrikkelijke explosie met een enorme wolk van gas, stof en puin.

Die wolk begon heel lang geleden samen te trekken en daarbij ook langzaam te draaien. Het lichtste kwam in het midden terecht. Daar ontstond de zon.
Rond de zon ontstonden de 9 planeten, waaronder de aarde.

De aarde was in het begin een gloeiende bol gesteente. Het heeft heel lang geduurd voordat zij aan de buitenkant was afgekoeld. Maar je weet: van binnen is de Aarde nog steeds gloeiend heet. Als er een vulkaanuitbarsting is, dan kun je dat nog zien.

De aarde is de enige planeet met vloeibaar water aan haar oppervlak. De eerste levensvormen verschenen er zo'n drie en een half miljard jaar geleden.

 

Hoe zit de aarde in elkaar?

 

 

 

 

 

 

Langs de buitenkant heb je de korst. Vervolgens heb je de mantel, wat in het bruinzwart gekleurd is. Dan heb je de buitenkern, en daarbinnen zit de binnenkern.

De afmetingen van de aarde:

 • Binnenkern: vaste metalen bol van 2440 km doorsnede, het heeft een temperatuur van 3700°C en een druk van 3800 ton per vierkante cm.
 • Buitenkern: vloeibare metalen laag die 2240 km dik is, het bestaat vooral uit ijzer en nikkel.
 • Mantel: dichte hete lag gesteente die ongeveer 2800 km dik is.
 • Korst: dunne buitenlaag van de aarde. Het is ongeveer 30 km dik onder de grote bergen, en maar 6 km dik onder de zee.
 • Omtrek aarde: 40 075 km aan de evenaar, 40 007 aan de polen
 • Doorsnede: 12 756 km over de evenaar, 12 714 km tussen de polen
 • Oppervlakte: 510.066.000 vierkante km.
 • Vorm: bolvormig, licht afgeplat aan de polen en met een uitstulping aan de evenaar. 

 

Vroeger dacht men dat de aarde altijd in haar huidige vorm bestaan heeft. Ondertussen weet men dat dit niet zo is. de wetenschappers geloven dat onze planeet geboren werd uit een grote stof- en gaswolk die rond de zon dwarrelde. De wolk kromp in elkaar en ongeveer 4600 miljoen jaar geleden kreeg de wolk de vorm van een bijna gesmolten planeet. De aarde ontstond nadat verschillende delen begonnen te verharden.

De dampkring van de Aarde:

De dampkring van de aarde is een mengeling van gassen die boven het aardoppervlak zweven.  De aantrekkingskracht van de Aarde houdt die gassen vast. Een dampkring bestaat uit verschillende sferen:

 • De exosfeer: begint op ongeveer 500 km boven de Aarde, ze bestaat vooral uit waterstof en helium.
 • De ionosfeer: is 80 tot 500 km hoog. De temperatuur is beneden in de sfeer: -80°C en bovenaan in de sfeer: 1200°C.
 • De mesosfeer: is ongeveer 50 tot 80 km hoog. 
 • De stratosfeer: begint op 10 km hoogte en eindigt 50 km hoger. Helemaal beneden is het heel koud. Op het hoogste punt is de temperatuur 10°C. Hier is de lucht te dun om te kunnen ademen.
 • De troposfeer: is maar 8 km dik aan de polen, maar is wel 18 km dik aan de evenaar. Dit is de laagste en dichtste dampkringlaag. Hier waaien er winden, vormen zich wolken en valt er regen. In deze laag is er genoeg lucht om te ademen.

 

Rond de aarde is er een dampkring, die bestaat uit gassen. Alleen de laagste sfeer bevat genoeg lucht om ons te laten ademen

 

 

 

De bewegingen van de aarde:

 • De aarde draait rond haar eigen as: omdat de aarde rond haar eigen as draait, is er aan afplatting aan de polen. Ook het verschijnsel dag/nacht en de uurregeling zijn gevolgen van deze beweging van de aarde.
 • De aarde draait ook om de zon. Ook dit heeft enkele gevolgen: ontstaan van de seizoenen en de klimaatgordels.

 

Gegevens over de aarde:

Diameter aan de evenaar: 12 757 km
Diameter aan de polen: 12 714 km
Omtrek aan de evenaar: 40 070 km
Omtrek aan de polen: 40 034 km
Afstand tot de zon: 149.500.000 km
Hoogste punt: Mount Everest-8882m
Laagste punt: Marianentrog-11 034 m
Landoppervlakte: 148.900.000 km²
Zee-oppervlakte: 361.100.000 km²
Snelheid van het draaien rond zon: 0,465km/sec

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciėle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.