Start
Omhoog

   Broeikaseffecten

 

Warmte

In broeikassen kan men zonder veel kosten een vrij hoge temperatuur behouden. Daardoor kan men bij ons allerlei tropische planten kweken!

Je zit binnen te werken aan je huiswerk en plots begint de zon te schijnen recht op jouw arm! Je voelt het warmer en warmer worden. Wel, tuiniers maken gebruik van deze warmte om groenten en sierplanten goed te laten groeien zonder al te veel verwarmingskosten. De warmte komt dus binnen via het glas en de bodem neemt deze warmte op. Dan laat de bodem deze warmte weer vrij, maar de warmte kan niet meer buiten door het glas. Het glas houdt de warmte binnen! Dit komt omdat de warmte nu een andere, langere golflengte heeft. In de serre wordt het dus warmer en planten gaan daardoor extra groeien!

 

MAAR de aarde wordt ook warmer

In deze tijd komt er veel te veel koolstofdioxide in de lucht! Dit komt door de uitlaatgassen van auto´s, industrie, ... Bomen en planten halen de koolstofdioxide uit de lucht. Maar vermits er steeds meer bomen verdwijnen en er steeds meer auto´s komen, is er veel te veel koolstofdioxide! 

Daardoor wordt het op de aarde stilletjes aan warmer. Dat lijkt misschien niet zo erg. Maar op de Polen zal het ijs smelten, en daardoor zal er steeds meer water in de zeeën komen. De zeeën zullen dus hoger komen, en daardoor zal veel land onderstromen!  

 

De oorzaken van het broeikaseffect.

De energievoorziening

De mensen willen steeds meer energie. Elektriciteitscentrales, industriële productieprocessen en verwarming van huizen en gebouwen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de steeds toenemende uitstoot van broeikasgassen.

 

Het verkeer

Steeds meer auto´s, dus ook meer verkeer op de weg. De files groeien steeds! De uitlaatgassen van de auto’ s zijn de volgende: koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide

 

De ontbossing

Het kappen van het tropische regenwoud zal er waarschijnlijk voor zorgen dat één van de grootste eigendommen van de aarde zullen verdwijnen. In de “groene longen van de aarde” woont meer dan de helft van alle planten en dieren leven op deze aarde. Dit is momenteel nog het geval, onderzoekers beweren echter dat in het huidige tempo van ontbossing de tropische regenwouden binnen 25 jaar geheel verdwenen zullen zijn.De gevolgen van het broeikaseffect

De planten en dieren zijn aangepast aan hun omgeving, namelijk aan de plaats waar ze wonen. Het is dus heel gevaarlijk hier iets aan te veranderen. Door het broeikaseffect kan dit!
Er kan dus een klimaatsvernadering optreden. sinds jaren is het al 5° warmer geworden.

Ook zal er meer neerslag zijn waardoor de zee stijgt van 10 tot 100 cm. 


De oplossingen voor het broeikasprobleem

 

Alternatieve energiebronnen:

We kunnen beter andere energiebronnen gebruiken, die minder of helemaal geen broeikasgassen uitstoten. Zoals:


- Waterkracht
- Windenergie
- Zonne-energie
- Kernenergie

 


 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.