Start
Omhoog

   Aardebodem

 

Hoe is de bodem van onze aarde ontstaan?

(tekening/foto van Anita Engelen)

Ze zeggen dat de eerste gesteenten op aarde zich ongeveer 4200 miljoen jaar geleden gevormd hebben. De aardmassa begon af te koelen en de buitenste laag begon te verharden. Toen ontstonden ook het water en een begin van de dampkring, die toen nog helemaal geen zuurstof bevatte.

In het begin verdampte dat water door de hitte zeer snel. Toen vielen ook de eerste regenbuien, die meteen met de afbraak van de rotsen zijn begonnen. En tot op vandaag blijft die afbraak steeds doorgaan.  

(tekening/foto van Anita Engelen)

Water sijpelt in de rotsspleetjes naar binnen. Als het bevriest, zal het de rotssteen doen barsten. De stukken vallen naar beneden en verbrokkelen. Al dat afbraakmateriaal raakt na lange tijd fijn verdeeld en wordt door stromend water en wind verplaatst. Het vormt de bodem waarin planten kunnen groeien. Uiteindelijk blijven van die rotsblokken heel kleine stukjes over. Die bepalen uit welke grondsoort de bodem bestaat. Bijna altijd is dat een mengsel van verschillende grondsoorten. Zand, leem, klei zijn de belangrijkste.

 

BODEMPROEVEN:

  •  PROEF 1: de bodem bevat verschillende grondsoorten:  

Ga wat aarde uit de tuin halen en haal dan alle steentjes, ... uit. Doe het nu in een potje met 3 keer zoveel water. Al de dingen die nu bovenaan drijven, doe je eraf. Doe dit modderwater in een doorzichtig glazen flesje of proefbuisje en schud flink zodat alles goed gemengd geraakt. Zet het dan voor enkele dagen ergens neer.

Al snel zal het meeste van het zand op de bodem liggen. De veel fijnere leemdeeltjes blijven langere tijd in het water zweven en zullen pas na uren boven op het zand een anders gekleurd laagje vormen.

Zolang het water troebel blijft, is de klei nog niet volledig afgezet. Ook deze klei zal een nieuw laagje gaan vormen.  

 

  • PROEF 2: van rots naar bodem is een lange weg  

Doe in een blikken bus een aantal schoongeborstelde steentjes en wat water. Er mag helemaal geen grond aan de steentjes blijven hangen!

Schud nu krachtig met de bus zodat de steentjes tegen elkaar slaan... Als je dat een tijdje volgehouden hebt, mag je kijken.

In de bus is in een versneld tempo hetzelfde gebeurd als wat in miljoenen jaren tijd in rivieren en zeeŽn plaatsvond. Stenen slijten af en vormen kleien steentjes. Hoe langer de slijtage duurt, hoe kleiner de steentjes worden. Tenslotte zijn ze zo klein, dat we ze "grond" noemen.

De resultaten van deze proef geven je er ook een idee van hoe lang de bodemvorming op aarde al aan de gang is.

 

Wat gebeurt er met de regen die op de grond valt?

Wat heb je nodig? 

4 lege plastic flessen waarvan je de bodem afsnijdt, de flesdoppen met 5 gaatjes erin, 4 glazen water (20cl), een zelfgemaakte flessenhouder, 4 lege kommetjes en een chronometer.

Wat moet je doen?

Op de 4 flessen zet je de flesdoppen. Vervolgens zet je de flessen omgekeerd in de flessenhouder, dus met de opening naar boven. Onder de flesdopjes zet je de 4 kommetjes.

Vul nu de flessen: 1 met zand, 1 met aarde uit de tuin, 1 met klei, en 1 met grind of kiezelsteentjes. 

Giet nu met 4 kinderen tegelijk een glas water in de flessen. een ander kind moet op dat moment de chronometer indrukken.

Welk kommetje is het snelst gevuld?

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.