Start
Omhoog

 

 Zweden
 

  • Koninkrijk

Zweden is een koninkrijk.

 

  • Drie grote landschappen
 
- Norrland in het noorden:  Norrland is bergachtig met eindeloze wouden en vele rivieren en meren. 
 
- Svealand in het midden: Svealand in het midden van Zweden heeft een wat opener en vriendelijker landschap.
 
- Götaland in het zuiden.

 

In de zomer is praktisch het hele land bedekt met bloemen, vooral klaprozen, korenbloemen, margrieten en allerlei soorten veldbloemen. 
In moerassige, bosrijke gebieden komt de eland in groten getale voor. In Lapland zwerven grote kudden rendieren die behoren aan Lappenfamilies. Zeldzame dieren zijn de bruine beer, de wolf, de lynx en de veelvraat. In Midden- en Zuid-Zweden leeft vrij veel klein wild als marters, wezels en vossen. In het noorden leven sneeuwhazen, poolvossen en lemmingen. Zweden kent meer dan 300 vogelsoorten. Aan de zeekust leven allerlei soorten meeuwen, eenden en sterns. Bij de meren leven kiekendieven, futen en talingen. In de bossen komen waterhoen, korhoen, spechten en uilen voor. Veel voorkomende roofvogels zijn arenden, valken, uilen, buizerds en sperwers. In de naaldwouden leven spechten, goudvinken, raven en bonte kraaien. Zweden is zeer belangrijk als broedgebied van talrijke vogelsoorten van het noorden; hiervan is de Europese kraanvogel ongetwijfeld de meest opvallende. Zweedse rivieren en meren zitten barstensvol met vis. 

Taal

Het Zweeds wordt door bijna alle Zweden gesproken. In Noord-Zweden is Fins de voertaal, en ook de Samen hebben hun eigen taal. 

Godsdienst

De Zweden zijn voor ongeveer 89% luthers, voor 2% rooms-katholiek, 1% is lid van een of andere Pinkstergroepering en 3% is vrijkerkelijk. Verder vormen de Russisch-orthodoxe kerk en de moslims grote gemeenschappen. 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.