Start
Omhoog

   Cuba

flag

Grootte: 110.860 km2
Aantal bewoners: 10,82 miljoen inwoners
Hoofdstad: Havana 
Munteenheid: Cubaanse peso
 

Er wonen bijna 11 miljoen mensen op Cuba. In de Verenigde Staten (Florida) leven ongeveer 1,5 miljoen Cubaanse vluchtelingen.

In Cuba spreken ze Spaans. 

Ongeveer de helft van de bevolking is niet godsdienstig, 40% behoort tot de Rooms-katholieke Kerk. 

Klimaat

Er is een tropisch en vochtig klimaat. De regentijd duurt van mei tot november. Orkanen komen soms voor. 

 


Planten en dieren

Er leven twee soorten krokodillen en vele schildpadden, leguanen en andere reptielen. 

Geschiedenis

Cuba werd ontdekt door Columbus in 1492. Maar werd pas in 1511 veroverd door Diego Velasquez. 

Onafhankelijkheid

In 1886 werd de slavernij afgeschaft. Spanje werd verslagen, maar de Cubaanse opstandelingen moesten de werkelijke overwinning aan de Verenigde Staten gunnen. Cuba kwam korte tijd onder Amerikaans gezag. In 1902 werd het onafhankelijk als republiek. 

De eerste presidenten

Politieke chaos heeft voor het aftreden van de eerste president gezorgd. Van 1926 tot 1933 was Gerardo Machado president.  Door Amerikaanse bemiddeling kwam C sledes aan de macht, die op zijn beurt na een maand verdreven werd door een nieuwe opstand van het leger, geleid door de populaire sergeant Fulgencio Batista y Zaldivar. Deze benoemde de intellectueel Grau San Mart°n tot president. 

Periode Batista

De bevolking koos Batista tot president. Een door Fidel Castro geleide revolutionaire beweging deed voor het eerst hard van zich horen door een mislukte aanval, op 26 juli 1953, op de Moncada-kazerne. 
Nadat Castro in 1955 was vrijgelaten, begon hij aan een invasie in Cuba. Eind 1958 had de beweging zich zodanig verspreid en versterkt en was de oppositie tegen Batista zo algemeen geworden, dat deze moest vluchten. Op 1 jan. 1959 trok Castro's beweging van 26 Juli Havana binnen. Daarmee was de overwinning een feit.Che

 

 

 

 

 

 

Castro en de Cubaanse crisis

In 1959 werd duidelijk dat Castro van Cuba een socialistische staat wilde maken. De relatie met de Verenigde Staten verslechterden!  
In okt. 1962 werd bekend dat op Cuba Sovjet-Russische raketbases waren ingericht.
President Kennedy eiste ontmanteling daarvan en kondigde een gedeeltelijke economische en diplomatieke blokkade van het eiland af. Dit leidde tot de ernstigste crisis in de internationale politiek sinds 1945. 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.