Start
Omhoog

   De zwarte beer.

De zwarte beer is de meest talrijke en wijdverspreide beer van Noord-Amerika.

De grote mannetjes van deze soort wegen meestaal

230 kg,maar de grootste ooit gemeten is een zwarte beer van 340 kg die in de Adirondackbergen bij New York leefde in 1975. Ondanks zijn omvang kan de zwarte beer 2 keer zo snel rennen als de mens.De gemiddelde levensduur van een zwarte beer wordt geschat op 12 tot 16 jaar, hoewel er een vrouwtje bekend is van 25 jaar die nog een tweeling kreeg, en de oudste beer voorzover bekend 41 jaar oud werd. Ondanks zijn naam varieert de zwarte beer eigenlijk in het kleur van zwart tot licht kaneelkleurig. Als hij deze laatste kleur heeft wordt hij ‘kaneelbeer’ genoemd.

Vaak worden jongen van verschillende kleuren geboren, bijvoorbeeld een zwarte en lichte kaneelkleurige. Een pasgeboren zwarte beer weegt 227 gram, is blind en heeft weinig of geen haar.Zijn moeder is nog aan het overwinteren als hij wordt geboren en eet niet, dus leeft zij van het opgeslagen vet om melk te produceren,die voor 25 tot 33 procent uit vet bestaat, en veel proteine bevat. ( Menselijke melk en koeienmelk bevatten ongeveer 4 procent vet.) Een volwassen zwarte beer hoeft geen enkel ander wild dier te vrezen ( behalve als in zijn omgeving een grizzlybeer voorkomt.), omdat hij groter is dan andere vleeseters en zijn omvang indrukwekkend is. De zwarte beer is een alleseter en eet  alles wat beschikbaar is. In de laatste 2 maanden voor de overwintering eet hij grote hoeveelheden en komt dan minstens een halve kilo per dag aan.

Onder ideale omstandigheden kan hij zelfs 2 kilo per dag aankomen. De vetlaag van de beer wordt 10 cm dikker. Zonder deze ruime voorraad zou de beer zijn lange overwintering niet overleven. Tijdens zijn overwintering zakt de hartslag van de zwarte beer enorm, maar zijn lichaamstemperatuur blijft hetzelfde. ( andere overwinterende dieren krijgen zowel een veel lagere hartslag als een veel lagere lichaamstemperatuur.) Meestal slaapt de zwarte beer opgerold, met zijn neus bij zijn staart.

Tegen het eind van de overwintering is de beer ongeveer 20 procent van zijn lichaamsgewicht kwijt ( allemaal vet ), maar weegt dan niet minder dan in de zomer voor hij dikker begon te worden. Beren gebruiken maar zelden hetzelfde hol voor een 2 de  overwintering. De schatting is dat in Alaska 45000 zwarte beren zijn. Het strook land van Idaho, met zijn bebotste bergen, herbergt waarschijnlijk wel 30000 zwarte beren.In Montana,Washington en Colorado leven er ongeveer 12000, verder naar het oosten in de staat New York4000, in Michigan5000 en in Maine 7000, terwijl in andere oostelijke staten een niet vastgesteld aantal leeft. De Great Smoky Mountains van Tennessee staan erom bekend de grootste concentratie zwarte beren te hebben.In elke Canadese provincie komen zwarte beren voor, in Newfounland zo’n100000 en in Britisch Colombia 75000. Het grootste aantal dodelijke ongevallen met zwarte beren vond plaats in Canada, terwijl in de oostelijke staten van de Verenigde Staten hebben een veel groter

Door Catherine de Koning    

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.