Start
Omhoog

   

   Wat is een zoogdier?

Hond, kat, paard, dolfijn, mens,... zijn allemaal zoogdieren.

Het wijfje van het zoogdier brengt levende jongen ter wereld. Die worden door de moeder gezoogd, dat wil zeggen dat de jongen melk zuigen bij de moeder. Zij heeft daarvoor speciale melkklieren en tepels.

Bij de meeste zoogdieren is het lichaam bedekt met een dikke laag of dunne vacht die beschermt tegen de koude. Zoogdieren zijn immers warmbloedig en moeten hun lichaamwarmte vasthouden.

De meeste zoogdieren leven op het land en bewegen zich voort op 2 paar poten.

De hond
De kat
Het paard
De dolfijn

 

Hoeveel soorten zoogdieren zijn er ?

De zoogdieren vormen 1 van de 5 klassen van de gewervelden. In totaal zijn er ongeveer 4200 soorten bekend. In het kader vind je de 19 zoogdierorden, met voor elke orde het aantal soorten en enkele vertegenwoordigers.

 

Leven alle zoogdieren op het land?

Het aanpassingsvermogen van de zoogdieren is groot. Sommige hebben zich aangepast aan de kou van zuid- en noordpool, andere trotseren de hitte van de woestijn.

Maar ook het water en de lucht werden veroverd door zoogdieren. Het grootste zoogdier, de blauwe vinvis, brengt zijn leven door in zee. De vleermuis heeft vleugels ontwikkeld en is het enige zoogdier dat kan vliegen.

 

 

De vleermuis

 

 

 

 

Hebben alle zoogdieren 4 poten?

Bijna alle zoogdieren hebben 4 poten waarmee ze kunnen lopen, klimmen of springen. De meeste zoogdieren zijn immers echte landdieren.

Toch zijn er ook enkele zoogdieren die zich hebben aangepast aan een ander leefmilieu. Ook hun poten hebben zich in de loop der tijden aangepast.

Bij de walvissen, die nooit op het land komen, zijn de voorpoten vergroeid tot borstvinnen, terwijl de achterpoten verdwenen zijn.  

De dolfijn

 

 

 

 

Bij de zeehonden en de andere zeeroofdieren, zoals de zeeleeuw, hebben de poten zich ontwikkeld tot peddels. Daarmee kunnen ze zich op het land maar moeizaam voortbewegen.  

 

De zeeleeuw

 

 

 

Otters hebben tussen hun tenen zwemvliezen en kunnen hiermee uitstekend zwemmen, maar ze gebruiken hun poten ook om gewoon mee te lopen.  

 

De otter

 

 

Vleermuizen hebben tussen hun poten een enorme vlieshuid ontwikkeld. Ze verplaatsen zich al vliegend en hun poten dienen dus niet meer om mee te lopen.

 

Welk zoogdier leeft als een amfibie?

Dit is natuurlijk het nijlpaard! Het grootste deel van de dag brengt hij door in  het water van rivieren. Meestal sluimert hij aan de oppervlakte van het water, waarbij alleen zijn neusgaten boven het water uitsteken. Soms sluit hij zijn neusgaten en maakt hij over de bodem een wandeling onder het water.

Het nijlpaard voedt zich met planten die hij op het land vindt. sīNachts, als de lucht koeler is, komt hij dus uit het water om te grazen. Hoewel hij enorm log is, kan het nijlpaard verbazend goed zwemmen. Ook jonge nijlpaarden zijn goede zwemmers, en dat kan ook moeilijk anders, want ze worden onder water geboren.

 

 

Het nijlpaard

(foto van Gerrit Tyberghein)

 

 

Planteneters, vleeseters en alleseters

Planteneters of herbivoren (koeien, schapen, herten,...) hebben gewoonlijk brede tanden met richels waarmee ze planten kunnen vermalen. Ze herkauwen hun voedsel. Ook knaagdieren (muizen, eekhoorns,...) eten planten, maar ze zijn geen herkauwers. Ze hebben snijtanden die altijd blijven doorgroeien. Door te knagen aan hard voedsel, zoals hout, slijten die tanden net zo hard als ze groeien.

Vleeseters of carnivoren (honden, katten, vossen,...) hebben heel scherpe hoektanden waarmee ze hun prooi vastgrijpen en verscheuren. Hun snijtanden zijn klein en zwak. Om een brok vlees af te scheuren, gebruiken ze hun kiezen.

Alleseters of omnivoren (dassen, everzwijnen,...) hebben een veelzijdig gebit met goed ontwikkelde snijtanden, hoektanden en kiezen.

(tekening van Anita Engelen)

 

Waarom is de walvis geen vis?

Al lijkt de walvis op een vis, toch is hij een echt zoogdier! Hij heeft bijvoorbeeld geen kieuwen, maar wel longen. Hij kan lang onder water blijven, maar moet toch af en toe aan het oppervlak komen om te ademen. Dan perst hij eerst de warme, vochtige gebruikte lucht door zijn spuitgat naar buiten, waardoor een soort dampwolk of fontein ontstaat. Daarna pas ademt hij verse lucht in.

Het jong van een walvis wordt geboren in het water  en kan onmiddellijk met zijn moeder meezwemmen. Het zuigt melk uit tepels die zich in ondiepe huidplooien bevinden.

 

De walvis

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.