Start
Omhoog

   Dieren communiceren

 

Dieren communiceren (praten met elkaar) onderling om verschillende redenen: om een partner te vinden in de paartijd (wanneer het tijd wordt om jongen te krijgen), of om vijanden te weren uit hun territorium.

Bijv.: Kijk maar eens naar een roodborstje. In de paartijd vliegt hij van boom tot boom en zingt als hij neerstrijkt. Daarmee laat hij zien aan de andere roodborstjes waar zijn territorium is.

Bijv.: Dit zie je ook bij de hond. Hij plast tegen verschillende bomen of struiken om te laten zien aan de andere honden dat dit zijn territorium is, en dat niemand anders er mag komen. Andere honden ruiken waar deze hond geplast heeft en weten dan dat ze er niet mogen komen.

 

Walvissen praten met elkaar via het geluid. Bultrugwalvissen maken een geluid dat 100den kilometers ver te horen is in het water.

Dieren vertellen elkaar vaak waar er voedsel te vinden is of zij waarschuwen elkaar bij gevaar. Het snelle bewegen van de vleugels van een duif, die opgeschrikt is in het bos, is ook een waarschuwing voor konijnen, herten en eekhoorns.

 

De dans van de bijen:

Bijen hebben een fantastisch communicatiemiddel: de terugkerende bijen vertellen de andere door een dans uit te voeren, waar ze voedsel kunnen vinden. Wanneer dit voedsel zich binnen een straal van 100m bevindt, voert de bij een rondedans uit met snelle, ronde bewegingen, eerst in de ene richting en dan in de andere. Als het voedsel verder dan 100m gelegen is, voert de bij een kwispeldans uit in een achtvormige figuur.

 

 

 

Waarom moeten dieren met elkaar kunnen praten?

Kuddedieren of dieren die in familie leven, moeten elkaar kunnen waarschuwen als er gevaar dreigt of elkaar kunnen meedelen waar er voedsel te vinden is. Ze zullen ook afspraken moeten maken over het leiderschap. Dieren die alleen leven, zullen hun soortgenoten laten weten welk gebied of territorium van hem is. Als er dan toch iemand op zijn territorium komt, dan moet hij laten weten aan dat dier dat hij niet gewenst is. Daarvoor is de taal nodig. Bovendien hebben ze de taal ook nodig om een partner te vinden.

Hoe praten dieren met elkaar?

Heel veel dieren kunnen geluiden maken. Vaak zijn die geluiden beperkt, maar sommige hebben een heel gamma van geluiden. De meeste onderzoekers noemen het gezang van een walvis zelfs een echte taal!

De gebarentaal vindt je zowat bij alle dieren terug: een lach van een aap, een dreighouding van een rups,... 

Sommige dieren geven signalen met licht, zoals de glimworm.

Andere doen het met kleuren: een jong vogeltje dat de rode binnenkant van zijn bekje laat zien, vertelt zijn ouders dat hij honger heeft.

Ook geursignalen zijn voor vele dieren duidelijk te begrijpen. Vele zoogdieren bakenen hun terrein af met urine. Vlinderwijfjes lokken de mannetjes met verleidelijke geurtjes.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.