Start
Omhoog

   Zalmen

 

Zalmen zijn vissen die grote sprongen kunnen maken. Hier zijn de zalmen optrek naar hun geboorteplaats. En die zullen ze koste wat kost bereiken, al moeten ze hindernis na hindernis nemen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten zalmen. De bekendste zalm in Europa is de Europese zalm. Andere soorten zijn de bultrugzalm, de blauwrug zalm en de quinat. Deze drie zalmen behoren tot de groep van Pacifische zalmen Omdat ze voorkomen in de Pacific. Dat is een andere naam voor de Grote of Stille Oceaan.

Waar leven zalmen?

Zalmen leven alleen op het noordelijk halfrond, dus ten noorden van de evenaar. Zalmen zijn zoetwatervissen. Toch brengen ze een groot deel van hun leven door in zoutwater. Zalmen planten zich alleen voort in water dat koud is, dat snel stroomt, dat veel zuurstof bevat en dat niet vervuild is. Zulk water vinden zalmen in de rivieren. En die rivieren zijn zoet. Maar als de jonge zalmen er zijn, vertrekken de meeste zalmen naar de zee. Zalmen worden ook trekvissen genoemd. Niet alle zalmen trekken naar zee. Zalmen dien in zee blijven worden groter dan die in zoet water blijven.

Van piepklein tot heel groot

Zalmen kunnen in een korte tijd flink groeien. Bij de geboorte zijn ze enkele millimeters groot. Na 3 jaar hebben ze al een lengte van 50 tot 65 centimeter. Dan wegen ze tussen de anderhalf en drie kilo. Weer een jaar later wegen ze 4 tot 6 kilo.

Goede zwemmers

In de Rijn zwommen zalmen in ongeveer 50 tot 60 dagen van Nederland tot Zwitserland. Daarvoor moesten zalmen tussen de 12 en 15 kilometer per dag afleggen.

Hindernissen

Als de zalmen vertrekken komen ze allerlei hindernissen tegen. Die hindernissen zijn vooral kleine stroomversnellingen. Om door die watervallen te komen springt de zalm naar boven.

De zalmtrek.

Op de bodem tussen de stenen, heeft het vrouwtje duizenden eitjes gelegd. Een eitje is tussen de vijf en zeven millimeter. Na 100 dagen komt uit dit eitje een larve. Als zalmen twee jaar oud zijn, beginnen ze aan hun eerste trektocht. In grote aantallen zwemmen zalmen de rivieren af naar de zee. In de zee worden ze volwassen. Als de zalmen drie jaar zijn, zijn ze geslachtsrijp. Dat wil zeggen dat ze zelf jongen kunnen krijgen. Zalmen beginnen dan aan de paaitrek.

Apart gevoel.

Zalmen voelen wanneer ze moeten vertrekken en waar ze naartoe moeten. Hoe zalmen dat precies voelen is niet duidelijk. De belangrijkste is in elk geval hun neus. We weten dat zalmen dan ruiken hoe ze verder moeten.

Paaiplaatsen.

Na een tijdje komen de zalmen op de plaats waar ze zijn geboren. Dan begint de paring. De plaats waar dat gebeurt is de paaiplaats. Ook al zijn de vrouwtjes moe, ze beginnen meteen aan het maken van het paaibed. De paring begint met vechtpartijen tussen verschillende mannetjes. Het sterkste mannetje paart met het vrouwtje. Ze gaan naast elkaar in het paaibed liggen.

Beren.

Het leven van de Europese zalm is iets minder moeilijk dan van de Pacifische zalmen. Die hebben niet alleen met stroomversnellingen maar ook met beren te maken Beren zijn dol op zalm. Per dag kunnen ze wel 15 van die vissen vangen en opeten.

Vervuiling.

Mensen zijn de grootste vijand van de zalm. Wij zijn hun grootste vijand omdat we zeeŽn en rivieren vervuilen. In de Rijn heeft vroeger ontzettend veel zalm gezwommen.

Zalmkweek.

In Canada is men begonnen met het aanleggen van kweekplaatsen. Kwekers brengen daar bultrugzalm naartoe. De bedoeling is dat er jonge zamlpjes geboren worden die de zee opgaan.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.