Start
Omhoog

   Winterslaap

 

Waarvoor dient een winterslaap?

Als de dagen kort en koud zijn, is er voor de dieren maar weinig voedsel te vinden. Sommige vogels trekken dan naar het warme zuiden. Sommige insecten, amfibieėn, vissen en zoogdieren ontvluchten kou en honger door de hele winter of een deel van de winter te slapen.

Tijdens hun winterslaap daalt de lichaamstemperatuur sterk. De meeste lichaamsfuncties zijn vertraagd. Ook de hartslag is veel trager dan normaal, zodat er bijna geen energie verbruikt wordt en het dier dus bijna geen voedsel nodig heeft.

 

Duurt een winterslaap altijd even lang?

Een aantal dieren in onze streken houdt een winterslaap, maar die is niet bij alle dieren even lang! Sommige dieren verdragen de koude nu eenmaal beter dan andere dieren.

  • De relmuis is de kampioen van de winterslapers: hij slaapt 7 maanden en wordt daarom ook soms de zevenslaper genoemd!
 
  • De egel ligt vanaf de eerste vorst ineengerold in zijn ondergrondse nest. Zijn lichaamstemperatuur daalt van 39°C tot 7°C !!
(foto van Gerrit Tyberghein)
  • De vleermuis houdt in onze streken een winterslaap van oktober tot maart. De hele winter hangt hij met zijn kop naar beneden in een donkere plaats.
 

 

  • De das en de eekhoorn houden maar een korte winterslaap die dikwijls wordt onderbroken om te eten van de wintervoorraad.
 

(foto van Gerrit Tyberghein)

  • De kikker en de pad zitten s“winters goed weggedoken in de modder. Ze ademen door hun dunne, naakte huid.
 
 
 
  • Bij de hommels zijn het alleen de jonge koninginnen die in winterslaap gaan. Al de andere sterven in de herfst.
 
 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciėle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.