Start
Omhoog

   Vlinders

Vlinders zijn insecten, net zoals mieren, pissebedden, muggen en bijen. De meeste insecten worden niet zo vriendelijk door mensen behandeld. Vlinders vormen hierop een uitzondering, omdat ze vaak van die mooie, bontgekleurde vleugels hebben. Toch gaat het niet zo goed met de vlinders in Nederland. In de afgelopen jaren zijn er verschillende vlindersoorten uitgestorven en weer andere vlindersoorten zijn zeldzaam of zeer zeldzaam geworden. Over de hele wereld komen meer dan 150.000 soorten vlinders voor. In Europa leven ruim 3.000 verschillende vlinders en Nederland telt iets meer dan 2.000 vlindersoorten. Vlinders worden onderverdeeld in twee groepen: dagvlinders en nachtvlinders.

  •  
Onkruid
Vlinders leggen hun eitjes op 'wilde' planten, en daar valt onkruid ook onder. Het is dus niet zo dat alle onkruid nutteloos is en meteen verwijderd moet worden. Je kunt vlinders helpen door in een zonnig hoekje van de (school)tuin wat brandnetels te laten groeien. Dit betekent voedsel voor de rupsen van: de Kleine Vos, de Dagpauwoog, de Gehakkelde aurelia, de Atlanta en het Landkaartje. En als er in de tuin plaats is voor nieuwe planten, dan zou je daar planten neer kunnen zetten die de geur en de nectar hebben waar vlinders van houden, zoals: vlinderstuik, verbena, beemdkroon, damastbloem, hemelsleutel, herfstaster, koninginnekruid, lavendel, vaste muurbloem en enkelbloemige afrikaantjes. Je kunt ook bij het tuincentrum een zakje vlinderbloemzaad kopen. Door de zaadjes in een bloembak te zaaien kun je zelfs vlinders naar een balkon lokken.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.