Start
Omhoog

   De vlieg

 

De vlieg op zich.

Een vlieg is zo'n 7 millimeter lang en weegt zo'n 1 27ste gram Het lichaam van de vlieg bestaat uit 3 stukken: de kop,het borststukken het achterlijf. De onderkant van het achterlijf is geelachtig wit,de bovenkant zwart geruit.Deskundigen kunnen aan de bovenkant van het borststuk zien wat voor soort vlieg het is. Aan de zijkant van het borststuk zitten de vleugels.De huisvlieg behoort daarom tot de tweevleugelige.Op de kop zitten twee grote ogen,een snuit en twee voelsprieten.Aan de onderkant van het borststuk zitten zes harige poten.Insecten hebben geen botten,maar een inwendig skelet.Vliegen poetsen zichzelf.

 

Het oog van de vlieg.

 

Het oog van een vlieg bestaat uit duizenden kleine ogen.

Daardoor ziet de vlieg de omgeving als een grootte mozaÔek" Elk oogje is daar een deel van.

Het beeld van een vlieg is verschillend. Hoe meer ogen hoe scherper het beeld. Tussen de ogen staan voelsprieten. Onder de ogen staat de snuit. De snuit is eigenlijk een uitgegroeide onderlip,die de vorm heeft van een gootje. De huisvlieg heeft in elk oog zo'n 3200 kleine ogen. daarom kunnen insecten sneller zien dan wij.

Zij zien alles in een tekenfilm, wij zien alles in bewegend beeld.

Paring

wijfjes vliegen lijken zo op mannetjes vliegen dat je het van een afstandje niet kunt zien. Het verschil is dat wijfjes grotere ogen hebben en dat wijfjes hebben negen ringen om hun achter lijf en mannetjes vier als je ziet dat vliegen aan elkaar vliegen dan zijn ze in de lucht aan het paren. Meestal pakt het mannetje het wijfje in de lucht en dwingt het wijfje tot landen.

Dan kunnen ze overal terecht komen op tafels gordijnen en zelfs op mensen. Meteen na het landen klimt het mannetje op het wijfje en pakt met zijn voorpootjes zijn kop beet. Dan zoent hij met zijn snuit tussen zijn ogen en laat zijn achter lijf zakken. Nu strekt het wijfje haar lichaam zodat haar achterlijf de legbuis. Deze heet zo omdat daar later ook de eieren uit komen. Ze steekt deze buis in de geslachtsopening van het mannetje. En zo worden de eitjes bevrucht. De paring duurt meestal maar enkele seconden.

Eitjes

In een wond van bijvoorbeeld een dode vogel zitten altijd heel veel vliegen die leggen daar hun eitjes heel diep in de wond ze graven dan met hun snuit de wond in daar leggen ze dan 100 tot 150 eitjes per keer vliegen kunnen 1 tot 2 keer per jaar eieren leggen soms 3 tot 4 keer ook al leven vliegen graag in een koeien stal leggen ze hun eitjes liever in paarden mest. want daar is het warmer.

 

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.