Start
Omhoog

   

Vleermuizen

  • Zintuigen

Wat heb je aan goede ogen als je in het donker leeft? Weinig, volgens vleermuizen. Daarom gebruiken ze hun oren om te 'zien' Hoe? Hoor maar met je oren dan kom je het antwoord te horen.

  • Plaatsen

Vleermuizen leven s' nachts. En dan vooral in holen, kerktorens, ruÔnes en andere verlaten plaatsen. Geen wonder dat die geheimzinnige, grijze fladderaars vroeger voor enge verhalen zorgden. Vampiers bijv. dat waren een soort menselijke vleermuizen! Of andersom: de Zuid-Amerikaanse vampiers, dat zijn vleermuizen die van bloed leven. Ze vallen je aan als je even niet oplet Dat valt wel mee... een aanval van die vampiervleermuis is niet iets om bang te zijn.(meestal valt hij ezels en andere dieren aan.)Het gevaar bestaat meer daarin dat hij levensgevaarlijke ziektes (hondsdolheid bijv.)op mensen kan overbrengen.In de berggebieden op West-Java worden weer andere verhalen verteld over vleermuizen. Hier zou een enorm grote soort leven, de zogenaamde ahool. Wel een meter lang! Maar voorlopig bestaat ahool alleen in verhalen. Onderzoekers hebben nog nooit zo'n vleermuis gezien. Mensen denken dat vleermuizen alleen s' nachts zien, maar dat ze overdag blind zijn omdat het licht veel te fel is. Dat klopt niet helemaal! Eigenlijk klopt er vaak maar weinig wat er over de vleermuis wordt verteld. Jammer want het zijn hele bijzondere dieren.

  • Vleermuizen zien uitstekend

Klopt als een bus. Alleen geven ze er s' nachts de voorkeur aan om hun oren te gebruiken. Onderzoekers hebben vleermuizen geblinddoekte dieren bleken zonder problemen rond te kunnen vliegen. En bovendien vingen ze even gemakkelijk insecten. Maar toen hun oren werden dichtgestopt, botsten ze meteen tegen allerlei obstakels op. Vleermuizen zenden heel speciale geluiden uit, de echo vangen ze op met hun oren en zo weten ze zich in de ruimte, donker of niet te oriŽnteren. Door goed echo's te beoordelen weten ze hoe groot een ruimte is, waar obstakels zijn, en hoe een prooi zich beweegt.

  • Vleermuizen gillen angstaanjagend

Klopt niet. Hun geluiden hebben zo'n hoge toon dat ze voor onze oren bijna onhoorbaar zijn. Met bepaalde microfoons zijn de geluiden wel op te vangen. We moeten blij zijn dat we het geschreeuw van de vleermuis niet kunnen horen. Een schreeuw maakt evenveel geluid als een vliegtuigmotor. Als een vleermuis een insect ontdekt, gaat hij steeds sneller schreeuwen. Hoe sneller hij geluiden uitzendt, hoe meer echo's er terug komen. Daarmee kan hij nauwkeurig vaststellen waar het insect zich bevindt. Vlak voordat hij zijn prooi grijpt, schreeuwt hij wel 200 maal per seconde. Het oriŽntatiesysteem is zo gevoelig dat het dier millimeter dunne draden van spinnen of heel kleine insectjes kan waarnemen.

  • Vriendelijke vliegers

De grootste vleermuizen zijn de vliegende honden. Met de vleugels wijd is zo'n vleermuis meer dan 1,5 meter breed. Ze wegen zo'n 1,5 kilo, dat is heel wat voor een vleermuis. Ze zien er eng uit door hun grote formaat, maar eten toch alleen maar vruchten. Vliegende honden leven in grote groepen. De kolonies bestaan soms uit meer dan een miljoen dieren. Ze richten af en toe flinke schade aan in boomgaarden. Maar als de natuur ze genoeg te bieden heeft dan hebben de boeren geen last van ze. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Dat zie je duidelijk aan hun lichaamsbouw hebben nauwelijks voorpoten, het zijn vleugels geworden. De botjes van hun vingers extra lang en bedekt met een dunne vlieghuid. Op hun borstbeen hebben vleermuizen een sterke kam, daaraan zitten de vliegspieren vast. Verder is hun skelet dun en licht.

  • Zware baby

De meeste ouderparen krijgen maar een jong per jaar. Het wordt geboren tussen honderden andere vleermuizen in een donkere grot, een holle boom of een oud gebouw. De jongen zijn meteen vrij groot. Bij de geboorte wegen ze een kwart van het gewicht van de moeder. Ze drinken moedermelk tot ze bijna even groot zijn als hun moeder. Dat vleermuizen zo lang voor hun jongen blijven zorgen, komt doordat het zo lang duurt voordat de vleugels volledig zijn ontwikkeld. Als de jongen nog zo klein zijn nemen de vrouwtjes ze mee op hun jacht. Ze klampen zich aan de vacht vast. Maar langzamerhand worden ze zo zwaar dat de moeder ze thuis moet laten. Daar wachten ze samen met de andere jongen in grote groepen tot de ouders weer terug komen. Moeder en kind herkend elkaar aan hun stemgeluid. Maar het is nog nooit iemand gelukt uit te vinden hoe zij de geluiden uit elkaar kunnen houden, als duizenden vleermuizen tegelijk schreeuwen.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.