Start
Omhoog

   



Leefwijze
Struisvogels zijn de grootste nu levende vogels: het mannetje is ca. 2, 40 m hoog, 1,80 m lang en weegt meer dan 130 kg (het wijfje is kleiner en lichter). Ze trekken in troepen rond; zij eten insecten, reptielen en knaagdieren die door grazende gnoes, zebra's en andere zoogdieren worden opgejaagd. Ook eten ze wel plantaardig voedsel. 


Struisvogels behoren tot de loopvogels en kunnen zelfs een snelheid van 50 km/h bereiken! De struisvogel heeft meer twee tenen in plaats van vier. De eieren van de struisvogel zijn in verhouding tot de grootte van de vogel klein: 15 tot 20 cm lang (gewicht ca. 1,3 kg). Het broeden op de 10 ŗ 12 eieren duurt 40 tot 42 dagen; de dieren zijn pas na drie tot vier jaar volwassen. In het nauw gedreven struisvogels vechten met hun poten en kunnen met de klauwen hun tegenstander gemakkelijk openscheuren; bij plotseling gevaar drukken zij zich ook wel met gestrekte hals tegen de grond (maar steken niet hun kop in het zand).

Verspreiding
Struisvogels komen in Afrika en in de Arabische woestijnen voor; de Arabische vorm is in 1941 vermoedelijk uitgeroeid; ook de struisvogels van de Egyptische, Nubische en Zuid-Afrikaanse woestijnen zijn vrijwel verdwenen. De meeste struisvogels leven nu in de droge gebieden van Midden-Afrika, vooral in de nationale parken. De vogels kunnen gemakkelijk in gevangenschap worden gehouden; er bestaan zelfs struisvogelfarms.


 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.