Start
Omhoog

   

WALVISSEN IN DE WERELDZEEňN

 

  • AFDELING

Een walvis is geen vis.

Een walvis behoort tot GEWERVELDEN en is een zoogdier. Want jonge walvissen drinken melk bij hun moeder. Een vis haalt onder water adem. Een walvis niet. Hij heeft longen, net als mensen. Steeds komt hij even boven water om lucht te halen. Door zijn neusgaten. Die zitten boven op zijn kop. In het lijf wordt de lucht warm. Die blaast de walvis uit. Heel hard!. De warme lucht wordt damp. Net als mensen adem in 's winters. Het lijk wel een fontein!. Walvissen hebben een vaste en hoge lichaamstemperatuur van 37 graden.

  • DE FAMILIE

De familie van een walvis bestaat uit STIER, zo wordt het mannetje genoemd. Een KOE, zo worden de vrouwtjes genoemd. Een als laatst KALF, zo worden het jongen van het stier en koe genoemd.

 

  • ANDERE SOORTEN + H4.KENMERKEN + H6.VOEDSEL

Tandwalvissen en Baleinwalvissen

Men kan walvissen in twee categorieŽn indelen: de tandwalvissen en de balein- of baardwalvissen. Tot die twee groepen samen behoren ongeveer 75 soorten. Wij noemen er hier enkele. De tandwalvissen vormen de grootste van de beide groepen: er zijn ongeveer 65 soorten, die allemaal in het bezit zijn van tanden. Tandwalvissen eten vis en inktvis.

De tweede categorie walvissen, die van de baard- of baarwalvissen bestaat uit ongeveer 10 soorten. deze groep heeft in de bek geen tanden, maar een soort rooster van baleinen met harige franje eraan. Het hele apparaat, ook wel baard genoemd, werkt als enorme zeef. De bek van een grote baleinwalvis is zo groot dat een volwassen mens er rechtop in zou kunnen staan. Deze walvissen hebben evenwel een heel smalle slokdarm. Ze eten krill, een brijachtige massa die bestaat uit zeer kleine garnaalachtige diertjes en in grote hoeveelheden voorkomt aan de oppervlakte van de zeeŽn van de noord- en zuidpool.

Ik vertel u over 8 soort walvis.

 

1.POTVIS

2.ORKA

3.NARWAL

4.BLAUWE VINVIS

5.GRIJZE WALVIS

6.BULTRUG

7.BELOEGA

8.DWERGVINVIS

 

POTVIS

De potvis is de grootste tandwalvis. De mannetjes kunnen zo'n 15 tot 18 m lang worden en een gewicht 60 000 kg bereiken. Het opvallendste (kenmerk) is de enorme rechthoekige kop met de kleine bek. Potvissen voeden zich voornamelijk met inktvissen. Potvissen komen in alle oceaan voor, doorgaans langs de randen van de troggen. De vrouwtjes en familiegroepjes blijven meestal in de tropen, hoewel ze soms afdwalen naar gematigde wateren. De mannetjes trekken verder, naar de PoolzeeŽn. Deze stieren leven meestal alleen, of in groepen van 10-40 exemplaren. In 1979 strandde er een aan de Nederlandse kust, in Egmond.

 

ORKA

Orka's of zwaardwalvissen worden 7 tot 10 meter lang en wegen ongeveer 3000 kg. De orka is met zijn scherpe kleurtegenstelling van zwart en wit en lange rugvin een opvallende verschijning. Deze soort komt over de hele wereld voor. Hun prooi bestaat uit vissen en zeehonden. Wanneer ze aan de rand van het poolijs een zeehond aantreffen, duiken ze onder en komen met een enorme kracht door de dikke ijslaag naar boven om hun prooi te verschalken. Jonge walrussen kapen zij van de rug de moeder. Vanwege het uiterlijk werkt men in dolfinaria graag met zwaardwalvissen. Helaas worden de dieren daar vaak agressief; in gevangenschap vallen ze elkaar en soms zelfs hun verzorgers aan.

NARWAL

De narwal is een kleinere tandwalvis. De mannetjes van deze soort worden 4 a 5 m lang en wegen ongeveer 1500 kg. Alleen de mannetjes hebben een opvallende spiraalvormig gedraaide tand, die soms wel 2 m lang wordt en een geducht wapen is in onderling gevechten. Narwal eten inktvissen en schaaldieren. De narwal kwam vroeger overal in het Noordpoolgebied voor, maar tegenwoordig alleen nog in het hoge noorden van Canada. Narwal zijn niet erg schuw en vormen derhalve een gemakkelijke prooi voor jagers.

BLAUWE VINVIS

De blauwe vinvis is de grootste van alle walvissen en het grootste dier dat ooit geleefd heeft. Vroeger zijn exemplaren van meer dan 30 m aangetroffen, tegenwoordige zijn grootste blauwe vinvissen zo'n 27 m lang en weegt ongeveer 100 ton. Bij de geboorte is de jong walvis tussen de 6,5 en hij weegt 8,5 m lang en weegt hij ongeveer 3000 kg. Het jong wordt gedurende een jaar gezoogd. Na dat jaar is hij ongeveer negenmaal zo zwaar geworden. In tegenstelling tot de meest andere soorten het vrouwtje groter dan het mannetje. Blauwe vinvissen kunnen een gewicht van 120 000 kg bereiken. Ze hebben een leiblauwe kleur. Deze reus komt in alle oceanen voor en is ook in de Noordzee gesignaleerd. De laatste jaren is de blauwe vinvis echter zeldzaam geworden.

GRIJZE WALVIS

De grijze walvis heeft een lichaamslengte van 12 tot 16 m. Hij weegt rond de 25 000 kg en wordt omhuld door een speklaag van 20 cm. Grijze walvissen zijn vaak bedekt met zeepokken, die hen een onappetijtelijk voorkomen verlenen. De grijze walvis beweegt zich langzaam en bedaard door het water. De drie walvissen die in oktober 1988 in Alaska vastzaten in het ijs, behoorden tot deze soort. Het dier komt voor in kustwateren in het noordelijk deel van de Pacific en de Beringzee. Tussen november en maart kan men vanaf het Californische strand groepjes grijze walvissen zien, die op weg zijn naar de warme wateren rond het Mexicaanse schiereilanden Baja California.

BULTRUG

Bultruggen worden zo'n 17 lang en wegen maximaal 48 000 kg. Ze hebben wratachtige uitgroeiingen op hun kop en flippers. Deze soort heeft buitengewoon lange borstvinnen, die ongeveer een derde van de totale lichaamslengte uitmaken. Bultruggen produceren het gevarieerdste gezang uit de dierenwereld. De soort komt in alle oceanen voor.

BELOEGA

De Beloega of witte dolfijn heeft een lengte van ongeveer 5 m en een gewicht van rond de 1500 kg. Volwassen dieren zijn parelwit, de jongen grijs of gevlekt. Beloega's hebben een bolvormig voorhoofd met een korte snuit. Ze eten vis en garnalen. Deze soort komt voor langs kusten en in riviermondingen ten zuiden van de noordpool. In 1966 zwom een beloega de Rijn op tot Bonn; pas na een maand vond het dier de weg naar zee terug. In 1981 werd een exemplaar in de Oosterschelde gesignaleerd.

DWERGVINVIS

Dwergvinvissen zijn de kleinste baardwalvis. Toch zijn ze altijd nog zo'n 9 m lang. Ze kunnen een gewicht van 10 000 kg bereiken. Nadat de aantallen blauwe, gewone en Noordse vinvissen sterk afgenomen waren als gevolg van overbejaging, kwam ook de dwergvinvis onder zware druk te staan. Ondanks het commerciŽle jachtverbod worden er jaarlijks nog steeds enige honderden dwergvinvissen door Japan gedood.

 

  • NATUURLIJKE VIJANDEN 

 

DE VERKLARING !!!.

De natuurlijke vijanden hebben de walvissen niet echt. Maar het is zo dat walvissen natuurlijke vijanden VAN MENSEN zijn.

 

DE WALVIS IS BESCHERMD

Vroeger waren er veel walvissen. Nu niet meer. Mensen jaagden op walvissen. Ze hadden de walvis nodig. Zij kookten de speklaag. Er werd lamp-olie van gemaakt. En margarine en zeep. Lamp-olie, margarine en zeep kunnen ook anders gemaakt worden. De jacht is nu verboden. De walvis is beschermd. Maar hoe wordt de walvis beschermd.?

  

  • HARPOEN

Tegen het einde van de 19e eeuw vond Svend Foyn uit Noorwegen de explosieve harpoen uit. Die werd in het lichaam van de walvis geschoten. Door een ontploffende lading sloegen vier weerhaken zich vast binnen de walvis. De walvis sleepte dan de jachtboot soms wel twee uur met zich mee totdat hij uitgeput was. Als er bloed uit het ademgat van de walvis spoot, wisten de jagers dat hij gauw zou sterven. Door de uitvinding van de explosieve harpoen kon men walvissen gemakkelijker vangen. Eerst slachtten de Basken in de Atlantische Oceaan de meeste walvissen af. Daarna deed Britse, Nederlandse, Scandinavische, Franse, en Duitse jagers hetzelfde in de Noordelijke IJszee. Alle landen kwamen ten slotte in het gebied rond Antarctica terecht. Daarbij behoorden ook Japan, Noorwegen, de Sovjet-Unie en Korea.

 

  • DE INDUSTRIE

Eens was de walvisindustrie een miljoenenbedrijf. In de 30er, 40e en 50er jaren werden jaarlijks wel 30 000 walvissen gedood. Veel zakenlieden werden miljonair. Aan de toekomst werd echter niet gedacht. Een blauwe vinvis leverde ongeveer 20-30 ton traan op uit blubber, beenderen en vlees. Alles werd in een half uur verwerkt! Soms werden er teveel walvissen gedood, die door het lange liggen in het water begonnen te rotten. De vangstschepen gebruikten die dieren als stootkussens wanneer ze langszij het moederschip moesten komen om voorraden in te nemen. Tenslotte bleven er te weinig walvissen over. De aantallen waren te klein om nog rendabel te zijn; de jacht bracht nu onvoldoende op voor de grote walvisindustrie. Walvissen vermenigvuldigen zich nu eenmaal minder snel dan geld! Niettemin gaat de walvisindustrie nog steeds door, zij het op veel kleinere schaal. Dit komt doordat steeds minder walvisvangende landen meedoen aan het opruimen van de laatste walvissen.

 

  • Wist je dat...

 Wist je dat een Blauwe vinvis evenveel weegt als 30 olifanten?

Wist je dat er vroeger een Jonas bestond. En dat hij gesloken was door een walvis. Maar drie dagen later spuugt de walvis hem weer heelhuids op het strand uit.?

Wist je dat walvissen ook meestal met dolfijnen?

Wist je dat walvissen met zijn oren zien?

Wist je dat de BULTRUGWALVIS de acrobaat van de zee is?

Wist je dat hij ook heel goed kan zingen?

Wist je dat ORKA'S vraatzuchtig en vriendelijk zijn?

Wist je dat DE POTVIS wereldkampioen duiken is?

Wist je dat DE BLAUWE VINVIS erg zeldzaam is, omdat hij zo lang is?

Wist je dat DE GROENE WALVIS de meest gevangen walvis is?

Wist je dat een walvis zo oud als mensen kunnen worden?

Wist je dat vinvissen dieper dan 350 meter kunnen, duiken?

Wist je dat een walvis 700 baleinen kunnen krijgen van 4,6 meter lang?

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.