Start
Omhoog

   Spinnen

 

Klik hier voor de spreukbeurt over spinnen door Bie Grootaert

 

Hoe vangen spinnen hun prooi?

Alle spinnen zijn rovers. Ze voeden zich met diertjes zoals insecten.

Sommige spinnen zoeken hun maaltijd overdag bij elkaar, andere leiden een nachtelijk leven.

Sommige wachten tot hun prooi naar hun toekomt, andere gaan op jacht zoals echte roofdieren. Elke spin heeft een methode of techniek ontwikkeld om aan voedsel te komen.

De hooiwagen behoort tot de spinachtigen.

(tekening van Anita Engelen)

   

Waarom is de spin geen insect?

Vele mensen denken dat alle kleine beestjes insecten zijn, maar dat is niet waar. Ook de spin is geen insect. Ze verschilt op vele punten van een insect:  

  • Bijna alle volwassen insecten hebben vleugels; een spin heeft nooit vleugels.
  • Een insectenlijf bestaat uit 3 delen: kop, borst en buik; een spinnelijf heeft maar 2 delen, want kop en borst zijn 1 geheel.
  • Insecten hebben meestal 6 poten, nooit meer; een spin heeft altijd 8 poten.
  • Babyspinnetjes kruipen zo uit het ei, terwijl insecten eerst nog een tijd als larve  of rups door het leven moeten gaan.
  • Vele insecten voeden zich met planten, terwijl alle spinnen vleeseters zijn.
 

 

(foto van Gerrit Tyberghein)

 

 

 

Maken alle spinnen webben? 

Niet alle spinnen maken webben om hun prooi te vangen, maar wel hebben alle spinnen aan de onderkant van hun buik speciale spintepels. Die staan in verbinding met de spinklieren, waarin vloeibare spinvloeistof wordt geproduceerd. Zodra die naar buiten is gestuwd, kan de spin er met haar achterpoten draden van trekken die in de lucht spoedig hard worden. Met die spindraden kan de spin een kunstig vangweb weven, maar ze kan de draden ook gebruiken om er haar eitjes mee te spinnen of om er een schuilplaats mee te bouwen. Sommige soorten trekken zelfs kilometerslange draden om er zweefvluchten mee te maken.

 

Van links naar rechts: het wielweb van de kruisspin, het web van de hangmatspin, het web van de huisspin, het web van een trechterspin.

(tekening van Anita Engelen)

 

Waarom blijft de spin niet in haar eigen web kleven?

De webdraden waarmee een wielwebspin haar prooi, zij kleverig. Insecten die in dat web verstrikt raken, blijven er gewoon aan vastplakken. Maar in het centrum van het web, waar de spin op de loer zit, bevinden zich enkele droge draden. Ook de spaken die van het midden naar de buitenkant lopen, zijn droog. En natuurlijk weet de spin dat.

Als zij zich in het web verplaatst, houdt ze alleen die droge draden vast.

 

Hoe doodt de spin haar prooi?

Als een insect tegen het web vliegt en erin verstrikt raakt, begint het web te trillen. Zo weet de spin dat haar eten wacht. Ze spint het slachtoffer in en verlamt het. Ze doet dit met gif dat via een dun kanaaltje naar een opening in haar gifklauwen stroomt.

Omdat de spin alleen maar vloeibaar voedsel kan opzuigen, moet ze de prooi inspuiten met speciale spijsverteringssappen. Die maken het vlees vloeibaar. De delen die niet kunnen oplossen, zoals de vleugels van een vlieg, blijven in het web hangen.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.