Start
Omhoog

   Spechten

 

  • Timmerlieden.

In het jaar kun je hem al vroeg horen: de specht. Het is wel een flinke vogel, die een groot deel van zijn leven in of liever gezegd tegen de bomen doorbrengt. Hij verkrijgt zijn voedsel door hakken, peuteren, hameren en kappen in het hout van bomen.

De spechten bewegen zich op twee manieren: klimmend en vliegend. Ze brengen hun jonkies in groot in hun holen, die ze zelf in de stam van een boom uithakken. Daarom noemen wij spechten wel holenbroeders.

Ze hebben door hun getimmer een bijnaam gekregen: de ,,timmerlieden van het bos''.


  • Opvallende kleuren.

De spechten zijn echte bosbewoners. Je kunt ze in de naaldbossen vinden, gemengde bossen en loofbossen. Soms kun je ze ook in parken horen of zien.

In een heel koude winters kan er het zelfs gebeuren dat deze schuwe vogels dicht bij de huizen komen om voedsel te vinden. Dan kan je soms hun verenkleed bekijken. Dat verenkleed heeft een opvallende kleuren:"wit, rood, groen of zwart.

Meestal leven de spechten op rustige afgelegen in een plaatsen, in het bos. Plaatsen die zeldzaam worden in ons land.


  • Voedsel.

Spechten eten noten, boomzaden, ook wel vruchten, maar vooral insecten en hun larven. Als er strenge winter 's zijn, dan zijn er bijna geen insecten te vinden. Dan zijn er sommige spechten die het moeilijk hebben. Als ze aan insecten willen komen, dan moeten de spechten goed kunnen klimmen en hakken.

Als je wil klimmen tegen boomstammen en hakken in het harde hout, dan moet je wel echte klimpoten voor hebben. Een specht heeft pas echte klimpoten, kijk maar hier onder:

 




Daarbij staan twee tenen naar voren en twee tenen naar achteren gericht. Hierdoor kan hij beter houvast krijgen. Een specht klimt zowel naar boven als naar beneden. Maar niet met de kop naar beneden.

 

  • Staart als steun.

Bij dit alles maakt hij ook nog gebruikt van zijn staart. Doordat de staartpennen erg stevig zijn , kunnen de spechten dit lichaamsdeel als een steuntje gebruikt. Met behulp van klimpoten en ,,steunstaart'' kruipen ze schoksgewijs omhoog.

Op de grond beweegt de specht zich niet zo behendig. Daar is zijn lichaam ook niet op gebouwd. Een beetje onwennig ,,hippen'' is alles wat ze op de grond kunnen.

Als de specht van de ene naar de andere boomstam vliegt, doet hij dat in een golvende lijn. We zeggen daarom: zijn vlucht is golvend. Spechten zijn ook geen hoogvliegers.

 

 

  • Haksnavel.

Om insekten te zoeken, gebruiken de spechten hun snavels. Ook hakken ze hun woningen uit. De snavels zijn voor de vogels ook heel erg belangrijk. Spechten hebben een echte haksnavel. De top ervan is beitelvormig en de rest is extra stevig uit gevoerd. Met dit werktuig hakt en timmert hij er op los om in allerlei holten en spleten van de boombast zijn kostje op te scharrelen. Per seconden slaat een specht wel acht tot tien keer met grote kracht tegen een stam. Ieder ander dier zou van dit getimmer beslist een hersenschudding krijgen. Maar de spechten niet! Dat komt omdat erin zijn hoofd een soort schokdemper zit om de schokken op te vangen.

 

  • De tong.

Bij het zoeken naar insecten in de kleinste hoekjes en gaatjes heeft de specht echter niet genoeg aan zijn haksnavel. Met die ,,beitel '' hakt hij alleen een gangetje bloot. Om een insect uit zijn hol te hallen, heeft de vogel ook nog een speciale tong. Die zijn (bijvoorbeeld bij de groene spechten.) wel tien centimeter lang. Deze tong kan de specht ook verbazend ver uit zijn snavel laten komen.

Aan het einde van de tong zit een soort borstels. Vooraan van weerhaakjes voorzien. Aan deze weerhaakje blijven de mieren, poppen en larven vastzitten als de tong in de gangen wordt gestoken. Als een specht een insect op wil eten dan doet hij het anders. Dan gaat de specht soms op zoek naar vruchten. Deze vruchten duwt hij met behulp van zijn lange tong in verborgen ,,voorraadkamers''. Later haalt hij ze er weer uit.


  • Nestbouw.

Als een mannetje en een vrouwtje elkaar hebben gevonden. Dan gaan ze samen een geschikte boom uit zoeken. Om hun huis te bouwen.

Beide vogels doen het werk. Eerst kappen de spechten het vlieggat uit. Daarna hakken ze een gang naar beneden. Die gang wordt onderaan steeds breder. Helemaal onderin wordt de gang nog extra verbreed, want daar zal het bedje voor de 4 of 6 jonkies moeten komen. Deze onderzijde noem we de ketel. Het is verbazingwekkend om de vogels te zien hakken. Met enorme kracht hakken ze zich een weg door het hout. Na enige weken is de woning klaar.

Nestmateriaal hebben spechten niet nodig. Als een specht een ei legt, dan legt ze die op houtspaanders, die onder in de ketel zijn blijven liggen. Zo nest heeft een doorsnede van ongeveer 15 centimeter en kan soms wel 45 centimeter diep zijn. Dat hangt af van de soort specht.


  • Zwarte spechten.

De zwarte specht is het grootste lid van de familie. Hij kan wel 45 centimeter lang worden. Enige tijd geleden dacht de ornithologen (vogelkenners) dat de zwarte specht verdwenen was uit ons land maar dat is gelukkig niet zo.

 

  • De draaihals.

De laatste specht van de familie is de draaihals. Waarschijnlijk hebben sommige mensen nog nooit van hem gehoord, en dat is ook niet zo vreemd. De draaihals is zeldzaam in ons land. De vogel komt aan de merkwaardige naam, omdat hij zijn hals erg ver kan draaien.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.