Start
Omhoog

   Slangen

  • Allerlei soorten en maten

 Er zijn wel 2400 slangen op de wereld of zelfs meer. Je hebt de kleine slangen, die 20 cm lang worden en de grootste slangen die wel 11 m lang kunnen worden of zelfs langer. Sommige slangen die 11 m lang kunnen worden, kunnen wel 200 kilo wegen.

Als de slang klein is, maakt het niet uit wat ze eten, maar ze hebben niet zo’n grote bek als de grotere slangen. De kleinere slangen kunnen wel een muis doden. De kleine slangen eten slakken, mieren en kleine eieren. Grotere slangen zoals de anaconda en de andere grote slangen, kunnen dieren eten zoals kaaimannen of geiten. Kaaimannen zijn een soort krokodillen. Slangen zijn eigenlijk geschiedenis, want ze stammen af van reptielen, dieren die eerst poten hadden en er toen af gingen. Zo ontstond de slang, zegt men.

      

  • Gifslangen

 Vele soorten slangen zijn giftig. Als je in een jungle gaat, moet je goed uitkijken, want als je gebeten wordt door een gifslang, kun je al dood gaan van een druppeltje gif.

Slangen kunnen hun tanden voor of achterin hun bek hebben. Er zijn holle tanden, gegroefde tanden en een uitklappende slagtand.

  Cobra’s, taipan, mamba’s, koraalslangen en zeeslangen hebben vooraan in hun bek vaste holle gif tanden, die onbeweeglijk aan de bovenkaak vastzitten. Adders en ratelslangen hebben holle giftanden vooraan in hun bek die naar voren uitklappen als de slang zijn prooi aanvalt.

De adders zijn giftig, maar hun gif doet nog meer. Als ze gif spuiten breken de lichaamsvezels af, en is het makkelijker om hun prooi op te eten.

De Australië Oxyuranus microlepidotus, familie van de Taipan, is een van de gevaarlijkste slangen ter wereld. Met één druppel van zijn gif kunnen wel 217.000 muizen worden gedood !

 

  • Hoe ze voedsel zoeken

 De meeste slangen vangen hun prooi makkelijk. Sommige slangen wachten af tot de prooi komt. Ze ruiken met hun tong, want ze kunnen niet goed horen.

Pythons en boa’s wurgen hun prooi totdat die dood is. Hun bekken zijn zo groot dat er zelfs een wild zwijn in past.

De andere soorten die ook gif hebben eten zelfs hun eigen soorten, dus eieren van andere slangen. Ze vinden eieren van vogels ook lekker. De slang lust ook slakken die ze zelfs uit hun huisje kunnen halen.

Sommige van hen hebben een goede schutkleur, want als de prooi langs komt ziet deze de slang niet, en wordt de prooi gegrepen.

   

  • Verdedigingstrucs

 De meeste mensen zijn bang voor slangen, sommigen niet. De meeste mensen denken dat ze koelbloedige moordenaars zijn., maar de meeste slangen worden zelf ook bejaagd. Ze worden ook gegeten door hagedissen en zelfs door andere slangen en roofvogels. Bij de adelaars staan bijvoorbeeld slangen op het menu.

Slangen verdedigen zich op verschillende manieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de kleuren, doordat ze giftig zijn, doordat ze wurgen, door hun schutkleur of doordat ze zich begraven in het zand.

De kleuren rood, geel en zwart zijn het gevaarlijkst, want de roofvogels zien die kleur en denken: ‘Gevaar. Wegwezen!’

Het giftig zijn is handig, omdat ze ook wel eens moeten vechten. Als de slang bijt, is het dier dood.

Als een hagedis een slang ziet en denkt: ‘Een lekker hapje!’, dan kan de slang hem wurgen.

Als een roofvogel langs de slang loopt en de slang door zijn schutkleur niet ziet, kan de slang de vogel pakken en dood maken.

Sommige slangen kruipen in het zand zodat ze door hun prooi niet gezien worden. Dit is bijna hetzelfde als een schutkleur.

 

Uit ‘RAAR, maar waar’

De ringslang is niet giftig, maar eet wel een giftige ratelslang.

   

  • Slangen in detail

 Zoals jullie al hebben gehoord, stammen de slangen af van de hagedissen. Die hagedissen waren eerst dik en werden steeds dunner en hun poten gingen weg. Zo is de slang ontstaan. De lever en longen zijn daardoor ook kleiner geworden.
Heel veel slangen hebben heel scherpe tanden, zoals de holle uitklappende tand,en de holle giftand waar bijna het meeste gif in zit.

Als een slang dood gaat en hij blijft onder de grond en hij wordt opgegeten door de beestjes, zul je wel denken dat er geen skelet over blijft, omdat ze op de grond ronddwalen. Maar jawel hoor! Ze hebben een skelet.

  Nu ga ik het hebben over de schubben. Slangen kunnen verschillende schubben hebben, bijvoorbeeld gekielde schubben, gladde schubben en gekorrelde schubben.

   

  • Vervellen

 Als een slang gaat vervellen, staat hij met zijn neus tegen een hard oppervlak te wrijven. Daarna wringt hij zich uit zijn oude huid. Ook de doorzichtige ogen komen er binnenste buiten af.

   

  • De Kroost

  Als de paringstijden komen, zoeken de mannetjes een vrouwtje. Dat is meestal in de lente net voor de regenseizoenen in de tropen.

Als ze gepaard hebben, zoekt het vrouwtje een warm plekje op bij een rottende boomstam of onder een rots. Ze leggen 80 eieren of meer.

De meeste slangen laten de eieren alleen. De kleine slangetjes moeten het dan zelf uitzoeken.

Bij de cobra’s is het anders. Het mannetje en het vrouwtje beschermen de eieren tot ze uitkomen. Dan moeten ze het zelf doen. Dan moeten ze zelf eten gaan zoeken en voor zichzelf zorgen.

 

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.