Start
Omhoog

   Slakken

Kan een slak uit zijn huisje?

De schelp van een slak groeit met het dier mee, in mooie spiralen. Het dier kan zich wel in de schelp terugtrekken, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt, of bij droogte, maar het kan er nooit uit!

Vind je lege slakkenhuisjes, dan weet je dat de bewoner ervan dood is. Maar niet alle slakken dragen een huisje. Er zijn ook naaktslakken die, zoals de naam al zegt, naakt door het leven gaan. Of met een piepklein huisje dat veel te klein is om zich in terug te trekken.

 

De huisjesslak
De naakte slak

(foto van Gerrit Tyberghein)

Hoe verplaatsen slakken zich?

Slakken hebben geen poten. Wel heeft hun lichaam een zoolvormige onderzijde die men de voet noemt.

Als de slak voortkruipt, maakt die voet een golvende beweging. Dat kruipen gaat het makkelijkst op een glad oppervlak, en daarom scheidt de slak voortdurend slijm af. Als de slak zich voortbeweegt, kun je dat slijmspoor duidelijk zien. Lopen zonder poten gaat natuurlijk niet zo vlug. Bovendien worden vele slakken gehinderd door een huisje dat ze overal mee naartoe moeten nemen. Het is niet voor niets dat men zegt: zo traag als een slak.

 

Wanneer vind je de meeste slakken?

Door hun weke lichaam moeten slakken alles in het werk stellen om niet uit te drogen. Schijnt de zon of is de lucht te droog, dan trekken ze zich zo diep mogelijk terug in hun schelp.

Hebben ze geen schelp, zoals de naaktslakken, dan graven ze zich in.

Zodra de lucht vochtig is, bijvoorbeeld na een bui of sīnachts, gaat de slak op pad. Dat is het beste tijdstip om slakken te zoeken.

 

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.