Start
Omhoog

   Schorpioenen

 

Kay  Maartense   spreekbeurt :De SCHORPIOEN

 

Familie : Ook al lijkt de schorpioen meer op de kreeft is hij afkomstig van de spinachtigen.

Er zijn wel 600 soorten schorpioenen .bv. de Zuid Europese huischorpioen..(niet giftig)

 

De Zuid-Europese huisschorpioen.

 

Orde:Dierenrijk~ Geleedpotige~spinachtigen

 

 

Uiterlijk: schorpioenen hebben opvallende onderkaken die omgevormd zijn door grote grijpscharen . Aan het lange achterlijf bevinden zich de gifstekels.Hun staart is geleed en daardoor beweeglijk.Hierdoor kunnen ze hun gifstekel ver over hun rug naar voor zwaaien.

Op die wijze kunnen ze hun prooi doden, en ze met de scharen vasthouden.Hun lengte varieert van 2 cm tot 28 cm.                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                  

                                                                  

Leefgebied:Schorpioenen zijn nachtdieren die meestal leven onder stenen of bladeren in Zuid-Europa en in Afrika.(warme gebieden)

 

 

Voeding: Ze eten insecten ,pissebeddden  en spinnen.

 

Voortplanting: Na een lang voorspel houden de schorpioenen elkaar vast bij de grijpscharen.Het mannetje leidt het vrouwtje over een zogenaamde spermatofoor(dat hij daarvoor heeft klaargezet) en het duwt de sperma met een hefboomwerking in het vrouwelijke geslachtsdeel.

Gevaar:In sommige gevallen wordt de predator de prooi.Schorpioen kan worden gedood door slangen en nog vele andere grotere dieren.

 

Bescherming:De schorpioen heeft meestal de kleur van de omgeving dus valt niet te hard op.En bij gevaar gebruikt hij zijn gifangel en pompt hij zijn gif in de predator.

 

 

 

 

Fabel van de schorpioen en de schildpad:Er was eens een schildpad en een schorpioen.Ze moesten allebei een rivier oversteken.De schorpioen vraagt aan de schildpad :’’mag ik op jouw schild meevaren?”De schildpad zegt “Neen want anders ga jij mij steken met je angel.Waarop de schorpioen zegt”Maar als ik jouw steek verdrink ik toch ook”Dus de schildpad zegt” allé t’is goed je mag mee”.In het midden van de rivier steekt de schorpioen de schildpad.En juist voor zijn dood vraagt hij aande schorpioen:”allé waarom hebt gij mij nu gestoken nu verdrink jij ook.Waarop de schirpioen zegt:”IK BEN EEN SCHORPIOEN,EN IK ZAL ALTIJD EEN SCHORPIOEN BLIJVEN DIT IS MIJN AARD!!!

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.