Start
Omhoog

   Schilpad


Schild

Als je een schildpad vastneemt, voel je iets hard. Dat is zijn schild. Dat schild beschermd het hele lichaam en bij de meeste soorten kunnen ook kop, staart en ledematen erin teruggetrokken worden. 

Voedsel

Ze hebben geen tanden maar wel een heel scherpe hoornbedekking waarmee ze voedsel afbijten. Landschildpadden eten plantaardig voedsel, maar de meeste soorten eten dierlijk voedsel. Ze kunnen goed zien, maar toc vinden de meeste schildpadden hun voedsel door te ruiken. 

 

Mannetjes en vrouwtjes

Hoe zie je het verschil tussen en mannetje en een vrouwtje? Wel, het mannetje heeft een vlakker of zelfs hol gevormd buikschild heeft en hij is kleiner. 

Hou oud kan hij worden?

Grote soorten kunnen zeer oud worden. De hoogste bekende leeftijd is 150 jaar van een exemplaar van de nu uitgestorven soort Testudo sumeiri, in 1919 gedood op Mauritius.

Waar leven ze?

Schildpadden komen over de hele wereld voor, uitgezonderd Nieuw-Zeeland en het westelijk deel van Zuid-Amerika. In Europa vindt men maar één soort: de in Nederland voorkomende moerasschildpad.

Soorten:


Landschilpadden gaan zelden of nooit het water in.

Moerasschildpadden gaan hun voedsel meestal in het water zoeken.

Zoetwaterschildpadden.

Zeeschildpadden.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.