Start
Omhoog

   Puberteit

 

Wat is het verschil tussen jongens en meisjes? De een zegt dat jongens sterker dan meisjes zijn. Een ander zegt dat je het aan de kleren kunt zien, wanneer iemand een meisje of een jongen is. Klopt dat alles? Nee, het grootste verschil tussen jongens en meisjes zie je eigenlijk pas als ze bloot zijn. Wil je weten wat er veranderd wanneer je groter wordt? Kijk en lees dan met mij mee.

Als je rond een jaar 10 bent, soms al wat eerder en soms wat later, gaan er een heleboel dingen aan je lichaam veranderen. Je lichaam begint langzaam maar zeker t e groeien tot een volwassen lichaam. Zoals dat van je vader of van je moeder. Niet iedere volwassene ziet er hetzelfde uit. Je lichaam verandert ook als je al volwassen bent. Jonge mensen zien er anders uit dan oude mensen. En dikke mensen zien er anders uit dan dunne.

 Wat verandert er aan het lichaam van een meisje?

Meisjes beginnen eerder te veranderen dan de meeste jongens. Vanaf een jaar of 9 merken veel meisjes dat hun borsten beginnen te groeien. Eerst worden je tepels wat groter en donkerder. Dan worden je borsten langzaan wat boller. Je kunt het ook voelen aan je borsten, ze zijn soms wat harder en gespannen. Het doet pijn als er tegenaan gestoten wordt. De binnenste schaamlippen gaan groeien en worden soms zelfs langer dan de buitenste schaamlippen. Je ziet dat je wat haartjes krijgt op en rond de schaamlippen. In het begin zijn de haartjes zacht, later worden ze wat dikker. Een tijdje daarna krijg je ook haartjes onder de oksels. Door die haartjes onder de oksels blijft het zweet dat je verliest langer plakken en gaat het soms vies ruiken. Door je elke dag te wassen heb je daar minder last van. Je ontdekt dat je heupen, je billen en je bovenbenen wat ronder worden. Dat staat heel mooi, al vind je dat zelf niet. Sommige meisjes krijgen ook pukkeltjes in hun gezicht. Je kunt ook opgewonden raken van iets of iemand, je voelt dan een speciaal gevoel bij je vagina. Als je de clitoris aanraakt, is die heel gevoelig. Als je er zachtjes over heen wrijft, omdat dat een lekker gevoel geeft, heet dat masturberen. Dat doen veel meisjes en het is niet raar als je dat doet. Je kunt dan ook klaarkomen. Niet alleen aan de buitenkant verandert er wat, ook in je lichaam gebeurt er van alles. Want zo rond je twaalfde jaar gebeurt er iets belangrijks: een meisje wordt voor de eerste keer ongesteld. Wat gebeurt er dan precies? Onder in de buik van elk meisje zit een holletje, bij de meisjes net zo groot als een dikke aardbei, dat de baarmoeder heet. Aan de bovenkant van de baarmoeder zitten aan beide kanten twee dunne buisjes, de eileiders. Die eindigen in een soort trosje met honderdduizenden piepkleine eicellen. Dat zijn de eierstokken. De eicellen zijn nog niet klaar. Ze moeten nog rijpen. Die onrijpe eicellen zijn er al voor je geboorte, dan heb je er wel twee miljoen! Als de eicel rijp is, dan laat die los uit de eierstok, dat heet de eisprong.

 

Als de eicel rijp is, laat die los uit de eierstok. Dat heet eisprong.

De eicel gaat langzaam door de eileider naar de baarmoeder. Tijdens deze tocht kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel van een man.

Als de eicel geen zaadcel is tegengekomen, sterft ze af. De bekleding ( aan de binnenkant van de baarmoeder) is dan ook niet meer nodig. Die verdwijnt samen met de eicel, door de vagina, uit het lichaam: je bent ongesteld.

 

In het begin ben je onregelmatig ongesteld, maar later gebeurt het ongeveer iedere vier weken. Als je ongesteld bent, noemen ze dat ook wel je menstruatie. Er komt dan een paar dagen lang wat bloed en slijm uit je vagina. Dat moet je opvangen met maandverband in je onderbroek. Er zijn ook meisjes en vrouwen, die in plaats van maandverband een tampon gebruiken. Een tampon is een soort maandverbandje, maar hij ziet eruit als een staafje. Een tampon stop je in je vagina. Sommige meisjes hebben de eerste dagen buikpijn als ze ongesteld zijn, andere meisjes niet. Sommige meisjes zijn humeurig, andere weer niet. Meisjes, die pukkeltjes hebben, kunnen meer last van pukkeltjes hebben als ze ongesteld zijn. Niet elk meisje begint op haar twaalfde te menstrueren. Er zijn ook meisjes die al op hun negende voor het eerst ongesteld zijn, maar er zijn er ook die pas op hun zestiende voor het eerst menstrueren.

Je eerste menstruatie is een bijzondere gebeurtenis. In veel landen, zoals in India en Afrika, wordt er bij de eerste menstruatie feest gevierd. Want je bent vanaf dat moment vruchtbaar. Dat betekent dat je lichaam in staat is om een kind te krijgen.

Vanaf dat moment ben je echt in de puberteit. Je lichaam is geen kinderlichaam meer, maar een lichaam van een vrouw. Toch voel je je vaak nog wel een kind. Je slaapt nog met een knuffel, of met je duim in de mond. En je wilt nog lekker bij je moeder op schoot zitten. Het is soms iets heel raars. Je voelt je een kind, maar je lichaam verandert in dat van een vrouw. Je wordt daardoor onzeker en je valt soms uit tegen je ouders, omdat je denkt dat ze niet begrijpen hoe jij je voelt.

Wat verandert er aan het lichaam van een jongen?

De meeste jongens beginnen wat later te veranderen dan meisjes. Zo tussen de tien en twaalf jaar. Je zult merken dat alles aan je lijf gaat groeien, soms met horten en stoten. Je voeten, je armen, je benen, je hele lijf. Ook je ballen en je piemel. Je ontdekt wat haartjes op je ballen en rond je piemel. Een tijd later komen er ook wat haartjes onder je oksel. Een paar jaar later krijg je ook eerste haartjes boven je boven lip. (een beetje een snor) en op je wangen ( een beetje een baard). In het begin zijn het nog donshaartjes. Sommige jongens krijgen pukkels in hun gezicht. In diezelfde tijd gebeurt er ook iets met je stem. Soms klinkt hij wat lager en dan schiet je stem ineens omhoog. Dat komt doordat je stembanden groeien. Ze noemen dat de baard in de keel. Als je stembanden genoeg gegroeid zijn, blijft je stem laag. Maar dat duurt nog even.

Kijk hier zie je hoe een meisje haar geslachtsdelen eruit ziet.

 

Kijk hier zie je hoe een jongen zijn geslachtsdelen eruit ziet.

 

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.