Start
Omhoog

   Parasieten

 

Wat zijn parasieten?

Een parasiet is een dier dat zich voedt ten koste van een ander dier. Zo eet de vlo het bloed van zijn gastheer, een ander dier. Als je ziet dat een hond of een kat veel en voortdurend krabt, mag je er bijna zeker van zijn dat er vlooien aan het werk zijn! Natuurlijk heeft de hond of kat dit niet graag!

Niet alleen zoogdieren hebben last van parasieten. Ook insecten worden vaak het slachtoffer. Zo zijn er vliegen -en wespensoorten die hun eitjes in rupsen leggen. Als deze eitjes dan uitkomen, beginnen de larven de rups helemaal van binnen op te eten!

 

 

 

Parasieten en saprofyten

Zoek een paddestoel die op een hoop afgevallen bladeren groeit en trek de bladeren voorzichtig uit elkaar.

Je ziet nu een vlechtwerk van witte, zich vertakkende draden: de zwamvlok. De draden zoeken hun voedsel in afgestorven plantaardig materiaal of in levend materiaal, zoals een boom.

Paddestoelen die van dood materiaal leven, noemt men saprofyten. Het zijn de paddestoelen die je kunt vinden op dode boomstronken, afgevallen bladeren en in weilanden. Paddestoelen die leven ten koste van de boom waarop ze groeien, zijn parasieten. Ze kunnen een boom verzwakken, zodat die uiteindelijk sterft. Maar niet alle paddestoelen die op bomen of boomwortels leven, zijn schadelijk. Vaak is die samenleving voor beide een goede zaak. De boom biedt aan de paddestoel voedsel dat hij in zijn bladeren gevormd heeft, terwijl de paddestoel de boom van water voorziet. Dit doet hij door middel van zwamdraden, die samen met de haarwortels van de boom water uit de grond halen.

 

 

 

 

 

 

De zwavelzwam is een heel, opvallende paddestoel. Voor de mens is ze niet gevaarlijk, maar wel voor de boom waarop ze groeit. Ze is een echte parasiet!

(foto van Gerrit Tyberghein)

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.