Start
Omhoog

   De panter



De panter of luipaard behoort tot de Katachtigen. 

Hoe ziet hij eruit?

De panter wordt 110–190 cm lang (plus een staart van 70–100 cm) en bereikt een gewicht van 35–85 kg. De kortharige pels is geelbruin met zwarte vlekken. De staart heeft een zwarte punt. 

Zwarte panters

Zwarte panters zijn donkergekleurd; soms, bij een bepaalde lichtval, kan je de vlekken zien op het zwarte vel. Zwarte panters zijn o.a. bekend uit vochtige of hoog gelegen streken, zowel in Afrika als in Azië; de kleur is niet altijd erfelijk – gevlekte en zwarte panters kunnen dus samen in één gezin voorkomen!

Waar woont hij?

Van alle kattensoorten is de luipaard over het grootste gebied verspreid. Hij komt voor in geheel Afrika en het zuiden van Azië, en zelfs op de eilanden Sri Lanka en Java. In Azië heet hij panter. Net als de tijger stelt de luipaard weinig eisen aan zijn omgeving. Als er maar genoeg prooidieren rondlopen en er genoeg mogelijkheden zijn om zich te verbergen bij het jagen. Daarom vinden we dit dier in nogal uiteenlopende soorten terrein: van rotsige halfwoestijnen tot dichte regenwouden, van warme, vochtige riviermondingen tot nevelige bergwouden. Men heeft zelfs eens een dode luipaard gevonden op de berg Kilimandjaro, op 5638 meter hoogte: het beest was ingevroren!

De luipaard woont van Kaap de Goede Hoop tot Mantsjoerije en Korea; ook op Sri Lanka, Bali en Java komen panters voor. 

Panters zijn uitstekende klimmers en springers die zich door heel kleine openingen kunnen wringen. 

Ondanks beschermende maatregelen wordt het dier soms nog vervolgd vanwege het mooie vel. 

Wat eten ze?

Het liefst eet hij knobbelzwijnen, wilde varkens, antilopen, herten en wilde geiten. Daarmee kan hij zijn maag snel vullen. Maar ook hazen, apen, jakhalzen, knaagdieren, vogels, slangen, vissen en insecten. De prooi wordt vaak vanuit een schuilplaats (boom) besprongen en in een boom meegenomen. 

Hou oud worden ze?

De dieren worden in dierentuinen meer dan 20 jaar oud. 

Mannetjes en vrouwtjes

Door het jaar heen leven mannelijke en vrouwelijke luipaarden gescheiden, in jachtgebieden die 25 tot I200 vierkante kilometer groot zijn. Ze komen alleen bij elkaar om te paren. Dan doen ze een paar dagen lang erg aardig en lief tegen elkaar en gaan ze ook samen op jacht. Zo'n 90 tot 105 dagen na de paring brengt de moeder meestal twee tot drie jongen ter wereld. Ongeveer anderhalf jaar lang zorgt ze liefdevol voor haar kinderen, daarna worden ze zelfstandig. Echt volwassen zijn ze echter pas na drie of vier jaar. Het komt wel eens voor dat een luipaard zich gaat toeleggen op de mens, die een gemakkelijke prooi is. Net als bij de tijger gaat het daarbij meestal om gewonde of oudere dieren, die geen goed gebit meer hebben. Zulke mensenetende luipaarden kunnen veel onheil veroorzaken. Zo heeft de beruchte “panter van Rudaprayag”, die van 1918 tot 1926 huishield op een drukke pelgrimsroute in de Himalaya, meer dan 125 mensen gedood voor hij tenslotte door de beroemde grootwild-jager Jim Corbett afgeschoten kon worden. In de loop van deze eeuw zijn de aantallen luipaarden zeer sterk achteruitgegaan.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.