Start
Omhoog

   Panda

Zonder bamboe geen panda's
Reuzenpanda, bamboebeer, grote panda, panda; het zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde dier. De reuzenpanda, de meest gebruikte naam, leeft in de laatste overgebleven bamboebossen van China. Deze bossen liggen op een hoogte van 1100 tot 3500 meter. Lager gelegen bamboebos bestaat niet meer. De reuzenpanda's zijn alleen nog op deze hoogte te vinden. Het totale aantal dieren wordt geschat op 1200, waarvan er ongeveer 800 in dertien speciale pandareservaten leven. Deze dertien reservaten beslaan samen bijna 6000 vierkante kilometer. Dat is iets meer dan de oppervlakte van de provincie Gelderland. In dat kleine gebied leeft dus tweederde van alle reuzenpanda's op aarde.

Panda

 

 

 

 

 

Panda was vroeger vleeseter


Er bestaat nog een tweede panda: de kleine panda. Een kleine panda is geen panda die klein is. Het is een heel andere diersoort. De reuzenpanda wordt ingedeeld bij de beren, de kleine panda bij de wasberen. Met zijn gestreepte pluimstaart lijkt de kleine panda ook wel op een wasbeer. Dit roodbruine dier ter grootte van een wasbeer komt ook in China voor. De kleine panda hoort thuis bij de wasberen en de reuzenpanda wordt tot de berenfamilie gerekend. Anderen plaatsen beide dieren soms in een aparte familie: de pandafamilie. Waar de wetenschappers het wel over eens zijn, is dat de beide panda's tot de grotere groep van de roofdieren behoren. Ondanks het plantaardige dieet, is dat minder gek dan het lijkt. Het gebit en het darmkanaal van de reuzenpanda vertonen nog erg veel roofdiertrekjes. Dit is een aanwijzing dat de reuzenpanda als oorspronkelijk roofdier gedurende de evolutie is veranderd in een planteneter. Een volwassen reuzenpanda kan tot 110 kilo zwaar worden en meet dan tussen de 120 en 150 cm. In het wild worden reuzenpanda's meestal niet ouder dan ongeveer vijftien jaar.

Net als de reuzenpanda leeft de kleine panda vooral van bamboe, al zal hij vaker dan zijn zwart-witte achterneef wat anders eten als dat zo uitkomt.

De kleine panda is minder zeldzaam dan de reuzenpanda. Hij komt ook in het gebied voor waar de reuzenpanda leeft (in China), maar zijn leefgebied strekt zich uit tot in Nepal.

 

 

 

 

 

 

Bedreigingen

 Landbouwgrond verdringt bamboebos
Vroeger kwam de reuzenpanda ook voor op andere plekken met bamboebos, zoals in Birma, het noorden van Vietnam en in een groot deel van de rest van China. Maar veel van dit bamboebos heeft plaats moeten maken voor landbouwgrond. Daarmee zijn ook de meeste reuzenpanda's verdwenen. Zoals de naam 'bamboebeer' al suggereert; reuzenpanda's kunnen niet zonder bamboe. Het dieet van een reuzenpanda bestaat voor het grootste deel uit bladeren en verse scheuten van de bamboe.

Maar niet alleen hun leefgebied wordt bedreigd, de dieren worden ook nog steeds (illegaal) bejaagd om hun vacht en soms zelfs voor een dierentuin. Bovendien is het voor reuzenpanda's soms erg moeilijk om aan voldoende voedsel te komen, ook in de bamboebossen. Bamboe sterft eens in de 30 tot 80 jaar op natuurlijke wijze plaatselijk uit, waarna het vele jaren duurt voordat er weer een gezond bamboebos staat. Vroeger trokken de reuzenpanda's dan naar een ander bamboebos om voedsel te zoeken. Die mogelijkheid is nu vrijwel uitgesloten. Er is te weining aaneengesloten bamboebos waarbinnen reuzenpanda's zich vrijelijk kunnen bewegen.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.