Start
Omhoog

   Paling

 

Schieraal en Rode aal.

We kunnen palingen in twee soorten verdelen: de Schieraal en de Rode aal. De Schieraal is zilverachtig van kleur en trekt naar zee. De rode aal is bruinachtig en blijft nog in zoetwatergebieden. Die twee soorten zijn moeilijk te onderscheiden, omdat er veel tussenvormen voorkomen.

Voedsel.

De paling die in zoetwater leeft, voedt zich met kleine visjes, insectenlarven, kreeftjes, slakken, mosselen en vooral veel viskuit ( eitjes van vissen). Grote volwassen palingen zijn in staat om grote prooidieren te verslinden. In een stadssingel leefde eens een grote paling, die regelmatig jonge zwanen op at. Ook komt het voor dat palingen soortgenoten oppeuzelen.

In de modder.

Een paling zoekt zijn eten liefst 's nachts. Dan is hij druk bezig, als een echte roofvis. Alles wat hij kan eten wordt opgegeten. Een paling heeft een afschuwelijke hekel aan koud water. Zodra het winter wordt, zal hij een plekje opzoeken in de modder om daar de winter door te brengen. Daarom eet hij in de warme perioden erg veel. Hij moet een flinke vetvoorraad opbouwen. Daar kan hij op teren als hij in de modder zit en verder niks doet.

Waar vandaan?

Waar komt de paling vandaan? Uit het zoete water, zal men al snel zeggen. Maar dit is niet juist. We vangen paling in sloten, rivieren en meren, maar daar worden ze niet geboren. Pas in 1922 is men erachter gekomen dat onze paling in zee wordt geboren. Om precies te zijn in de Sargasso Zee, die ligt tussen Amerika en Afrika ter hoogte van de Bermuda Eilanden, dus heel ver van ons vandaan. De Sargasso Zee is zeer diep ongeveer 3000 meter. Hij is geheel begroeid met waterplanten: het zogenaamde Sargassowier.

Degene die ontdekte waar onze paling vandaan komt, was een zekere John Schmidt. Hij had jarenlang onderzoeking gedaan naar de herkomst van dit dier. Ook later zijn veel mensen bezig geweest met onderzoek. Maar dat betekent niet dat we nu alles van de paling afweten. Integendeel. Tal van vragen zijn onbeantwoord gebleven. We hebben te maken met een geheimzinnige vis.

De rivier op.

Als ze de kusten hebben bereikt. Zijn ze ongeveer 10 cm lang. Het zijn dan al goede echte palingen, de zogenaamde Glasaaltjes. Nu zwemmen de palingen de rivier op. Want de paling houdt van zoet water. Maar veel rivieren zijn te ver weg. Er liggen sluizen en dammen voor. Dat is echter geen probleem voor de paling. Ze weten de kleinste gaten in die hindernissen te vinden en komen zo toch op de plaats waar ze willen zijn.

larven.

In de zomer komen de eitjes uit. Het worden larven, die naar hogere waterlagen stijgen. Deze larven zijn dan 25 mm (2 cm) groot. In de Sargasso zee begint n van de grote zeestroming. We bedoelen de warme Golfstroom, die over de Atlantische Oceaan naar Europa gaat. De larven worden meegenomen met de stroming en beginnen zo hun reis naar Europa. Ze doen daar ongeveer drie jaar over. Er is ook een stroming in de richting van Noord - Amerika. Daardoor worden ook larven meegenomen. Zij doen n jaar over de reis.

Vochtige bodem.

Dat "kruipen" over land kan niet altijd en ook niet op alle plaatsen. Meestal gebeurt het 's nachts. En de bodem moet wel vochtig zijn. Anders zou de paling uitdrogen. Alle vissen hebben een slijmhuid die zij niet kunnen missen.

Krachtinspanning.

Zo'n nachtelijke "kruippartij" betekent voor de paling wel een enorme krachtinspanning. Gedurende een bepaalde tijd krijgt hij geen of zeer weinig zuurstof. Hij ademt immers, zoals alle vissen, door de kieuwen en niet door de longen. Dus kan hij niet zo lang boven water blijven om te leven. De paling kan ook niet grote afstanden kruipen. Dan zou hij stikken.

Groei.

Hoe snel groeit de paling? Dat hangt af van de hoeveelheid voedsel die hij tot zijn beschikking heeft. En ook van de watertemperatuur. We zagen dat de jongen als ze bij onze kust arriveren, ongeveer 10 cm lang zijn. In de tweede winter aan de kust zijn ze gemiddeld 20 cm. Pas dan worden de eerste kleine schubben gevormd. Als ze goed gevoed worden, kunnen palingen een lengte bereiken van 1.20 meter met een gewicht van 3 4 kilo. Maar op deze regel bestaat een uit zondering. Paling die in geheel afgesloten water (b.v. meren) leven kunnen ng groter en in het algemeen veel zwaarder worden.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commercile basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.