Start
Omhoog

   Padden

 

pad.Padden zijn amfibieŽn. Hun voorouders waren vissen. Ongeveer 360 miljoen jaar geleden ontwikkelden sommige vissen harde vinnen, waarmee ze aan land konden komen. Ze kregen longen om mee te ademen. Amfibie komt van het Griekse woord amfibios, dat betekent dubbelleven. AmfibieŽn leven dan ook op het land en in het water. De meeste padden zijn landdieren, maar ze zoeken wel graag donkere, vochtige plekjes op. In Nederland zijn alle padden beschermde dieren.

 

 • Kikker of pad?
  Er zijn duizenden soorten kikkers en padden op de wereld. Het is soms moeilijk om het verschil te zien tussen deze soorten dieren. Over het algemeen hebben padden een plompere lichaamsbouw en kortere poten. Ze bewegen zich meestal langzamer dan kikkers. Padden lopen meer, kikkers springen meer met hun lange achterpoten. Kikkers hebben een vochtige gladde huid. Padden een droge, wrattige huid. Kikkers leven vaker in het water. Padden vaker op het land. Verder zijn ze helemaal hetzelfde.

 • Koudbloedig
  Padden zijn koudbloedig. Net als de andere amfibieŽn kunnen ze z

 • Nachtdieren
  De meeste padden zijn nachtdieren, ze jagen vooral in de schemering. Overdag zitten ze verscholen onder stenen, boomwortels en tussen bladeren. Maar als het vochtig weer is komen ze ook wel overdag te voorschijn.

 

 • Voedsel
  Padden zijn vleeseters (carnivoren). Ze eten alles wat beweegt: wormen, larven, spinnen, slakken, kevers, steekmuggen, mieren. vliegen en andere insecten. Als ze een lekker hapje zien, staren ze er strak naar...secondenlang...om dan snel de prooi te vangen, met hun kleverige tong. Padden eten geen dode dieren. Vijanden van de padden zijn slangen en vogels, als reigers en roofvogels.

 

 • Zeer nuttig
  Padden zijn zeer nuttig. Ze vangen insecten die mensen schadelijk vinden. Als je een pad in de tuin vindt, mag je blij zijn! In veel warme landen worden padden uitgezet om insecten te bestrijden. De reuzenpad bijvoorbeeld (die leeft in Midden- en Zuid-Amerika) wordt vaak naar suikerrietvelden gebracht. Hij is onder andere ook in AustraliŽ ingevoerd. De reuzenpad is de grootste pad van de wereld. Hij kan wel 30 cm groot worden.

 

 • Paddentrek
  Gewone padden leven alleen. Maar ťťn keer per jaar, in de lente, komen ze bij elkaar, met honderden tegelijk. Ze gaan op stap om eieren te leggen, liefst in de poel of plas waar ze zelf geboren zijn. Ze weten precies hoe ze er moeten komen. Ze steken akkers, velden en zelfs wegen en spoorwegen over. De paddentrek begint alleen als het vochtig weer is. De temperatuur moet boven de 4o zijn.Het mannetje klimt op de rug van het (grotere) wijfje en laat haar niet meer los. Andere mannetjes trapt hij met zijn poten woest weg. Zo draagt het vrouwtje het mannetje naar de paaiplaats. Hij omklemt haar tot ze de eitjes afzet in het water. Op dat moment bevrucht het mannetje de eitjes.

 • Visje wordt padje
  Het paddenwijfje legt duizenden eitjes, in snoeren van soms wel drie meter. De eitjes komen na 3 tot 10 dagen uit. Er verschijnen kikkervisjes met dunne zwemstaarten, kieuwen en dikke kopjes. Na ongeveer 2 maanden begint de gedaanteverandering (metamorfose): de staart verdwijnt...er komen longen...de kieuwen verdwijnen...er groeien kleine voor- en achterpootjes...het visje wordt een piepklein padje!

 

 • Padden en het milieu
  Aan de padden kun je zien of het goed gaat met het milieu. Helaas zijn er steeds minder padden in Nederland. Sommige soorten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Dat heeft verschillende oorzaken: poeltjes en plassen verdroogden; het water vervuilde. Door het spuiten met gif verdwenen veel kleine diertjes, het voedsel van de padden. Hun leefgebieden werden volgebouwd met huizen en wegen. Bovendien werden en worden veel padden slachtoffer van het verkeer, vooral tijdens de trek.

 

Gelukkig komt er de laatste tijd steeds meer aandacht voor het milieu en dat is goed voor de padden. Op veel plaatsen is het water schoner. Veel dierenvrienden komen op voor de padden. Bij de trek helpen ze de dieren met oversteken, zelfs midden in de nacht. Hier en daar worden speciale paddentunnels aangelegd. Oude poelen worden hersteld, of nieuw gegraven. Hopelijk gaat het binnenkort veel beter met de padden!

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.