Start
Omhoog

     De olifant

 

  • Koning in ballingschap 

Hij is kampioen gewicht, kampioen lengte, kampioen neus en kampioen oren. Aan de olifant is elk lichaamsdeel 'king-size'. Maar de koning van de landdieren heeft zijn troon verloren aan de mens. En daardoor verliest hij steeds meer grondgebied.

  • Koning wordt vluchteling


Ooit heerste de Afrikaanse olifant over bijna heel Afrika en de Aziatische olifant over heel zuidelijk Azi‘. Alleen in onherbergzame gebieden lieten ze zich niet zien. Nu zijn er in Afrika nog maar vier- tot zeshonderdduizend olifanten en in Azi‘ nog veel minder: tussen de 34.000 en 50.000, waarvan de helft in India. De koningen van weleer hebben nu de vluchtelingenstatus.

De Afrikaanse en de Aziatische of Indische Olifant zijn verre familie van elkaar. Ongeveer vijf miljoen jaar geleden hadden ze een gezamenlijke voorvader in Afrika. De familie groeide uit tot twintig soorten, die zich verspreidden over Azi‘ en Afrika.

Trunk Full of Tales

  • Record na record


Olifanten zijn de grootste landdieren die er bestaan. De Afrikaanse olifant is nog een slag groter dan zijn Aziatische broer. De grootste 'Afrikaan' kwam uit Namibi‘ en was 4,2 meter hoog. De Aziatische recordhouder is nog in leven en was 3,6 meter hoog toen hij voor het laatst werd gezien.
Wat lengte betreft mogen ze er ook zijn. Een olifant uit Angola was van slurf tot en met staart maar liefst 10,6 meter lang. Daarmee versloeg hij de langste slang, een python van 10 meter.
Verder zijn olifanten het zwaarst van alle landdieren (de kampioen woog meer dan 12.000 kilo) en planten ze zich het allerlangzaamst voort. Een olifantenmoeder krijgt maar eens in de vijf jaar een jong, en dat na een zwangerschap van bijna twee jaar. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bij olifanten gaat alles in de overtreffende trap.

 

  • Familie is belangrijk

Olifanten leven in hecht familieverband. Alles draait daarbij om de vrouwtjes. Het oudste vrouwtje is de baas in een kudde. Die bestaat uit haar zussen, dochters, nichten en hun kinderen. De kudde maakt onderdeel uit van een stam, een nog groter geheel. Zonen verlaten de kudde rond hun tiende jaar om zelfstandig te worden. Mannetjesolifanten zwerven in hun eentje rond of vormen tijdelijke groepen.

Het is geen sprookje dat olifanten een fabelachtig geheugen hebben. Een olifantenkudde gebruikt eeuwen achtereen dezelfde paden en plaatsen om water en voedsel te vinden.

 

 

 

Natuurlijk hebben olifanten heel veel voedsel nodig. Een Aziatische olifant eet gemiddeld 18 uur per dag. Veel gras, maar ook struiken, fruit, bladeren, takken en bast. Nog liever eten olifanten bananen, rijst en suikerriet. Een portie van 75 kilo is niks. Boeren zien olifanten daarom liever gaan dan komen.

A Family!

 

  • Hoe herken je de olifant?

De Afrikaanse olifant Afrikaanse olifant
- tot 4,2 meter hoog
- gemiddeld 7.500 kilo zwaar
- grote flaporen
- rechte of holle rug
- slagtanden bij mannetjes én vrouwtjes
- twee slurfpuntjes
De Aziatische olifant Aziatische olifant
- tot 3,6 meter hoog
- gemiddeld 5.000 kilo zwaar
- twee bulten op zijn kop
- ronde rug
- slagtanden alleen bij mannetjes
- één slurfpuntje
 
  • Sieraden van ivoor

De Afrikaanse olifant wordt al eeuwen benijd en bejaagd om zijn slagtanden. Het tandbeen daarvan wordt ivoor genoemd en het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld meubels en sieraden. Eén slagtand levert heel wat op: de zwaarste tand aller tijden woog 117 kilo. Jarenlang was de stroperij redelijk onder controle, maar begin jaren 70 leefde die plotseling weer op. Voor de Aziatische olifant met zijn kleinere slagtanden is de jacht op ivoor een minder grote bedreiging. Maar ook in Azië neemt de handel weer toe. In 1990 werden in Myanmar naar schatting 50 olifanten per week gedood voor hun ivoor en andere lichaamsdelen.

Andere, nog grotere gevaren, schuilen in de vernietiging van de leefomgeving van de olifant. De Afrikaanse olifant heeft last van de 'verwoestijning' van het continent. Hoe meer woestijn, hoe minder ruimte. En ruimte heeft een olifant echt wel nodig. Wat de mens doet, is daarom nog erger: zowel in Azië als in Afrika verdwijnen de bossen, voor de houthandel of ten gunste van landbouwgrond. Olifanten accepteren zo'n inbreuk op hun gewoonten echter niet zomaar en dat heeft nare gevolgen. Op een plantage in Indonesië vernielden olifanten in 1985 in korte tijd 270.000 stekjes en 14.000 jonge bomen. In India worden jaarlijks 300 mensen door olifanten gedood. De agressie van de olifant wekt bij de lokale bevolking ook agressie op. En daarvan worden de olifanten weer het slachtoffer van.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.