Start
Omhoog

     NijlpaardenEr zijn 2 soorten nijlpaarden in Afrika.

Hoe ziet hij eruit?

De lichaamsbouw is plomp en gedrongen; de bek is breed en rond, de nek kort en het lichaam rolrond. De poten zijn kort en dragen 4 tenen met hoeven. Tussen die tenen zijn er sporen van zwemvliezen! De staart is kort. De huid is dik, vrijwel onbehaard. 

In zijn gebit heeft hij vooral kiezen en in de onderkaak grote hoektanden. 

Waar woont hij?

Het nijlpaard woonde vroeger in bijna alle grote rivieren van Kaap de Goede Hoop tot de Nijldelta, maar nu vindt je hem alleen nog van de Sahara zuidwaarts tot Transvaal, Zoeloeland en Mozambique. 

Dit dier leeft territoriaal kuddegewijs in ondiep water met zandbanken, enz. aan de rand van de weidegronden; zij gebruiken het water slechts als schuilplaats en 's nachts gaan ze op de oever grazen.

Het dier is aangepast aan het water als schuilplaats. Boven op de kop liggen de ogen en de afsluitbare neusgaten en oorschelpen, zodat het dier poolshoogte kan nemen en adem kan halen door alleen het oppervlak van de kop boven water uit te steken. 

De dieren kunnen tot maximaal 15 minuten onder water blijven. 

Het nijlpaard is een groot en zwaar dier: lengte 2,80–4,20 m, staart slechts tot 50 cm, gewicht 1350–3200 kg (mannetjes zijn groter en zwaarder dan wijfjes). De grote hoektanden in de onderkaak worden tot 1 m lang en tot 4 kg zwaar. De kudden bestaan gewoonlijk uit wijfjes met hun jongen en een territoriaal mannetje. Vooral de mannetjes kunnen onderling felle gevechten leveren; hun huid is vaak bedekt met littekens van door de tanden veroorzaakte wonden. 

Jongen

De draagtijd beloopt ca. 8 maanden en het enige jong wordt als regel onder water geboren, waar het ook gezoogd wordt. Het geboortegewicht bedraagt 35–55 kg; maximumleeftijd ca. 50 jaar. Nijlpaarden zwemmen wel, maar lopen ook over de bodem van het water. Vooral bullen verspreiden een deel van hun mest op de oever door met hun staart snel heen en weer te zwaaien; dit heeft waarschijnlijk als functie het territorium af te palen. De mest komt ook in het water, waardoor er veel vissen in dat water komen.

Vijanden

Het nijlpaard heeft behalve de leeuw en de mens geen vijanden; wel worden zij vaak lastig gevallen door bloedzuigende vliegen. Bij veel Afrikaanse volken is het vlees zeer in trek; van de tot 4 cm dikke huid worden zwepen (sjamboks) gemaakt, de hoektanden van de onderkaak leveren niet-verkleurend ivoor. 

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.