Start
Omhoog

     Nachtdieren

 

Het nachtleven

Als de nacht over de steden en het land valt, ontwaakt een andere wereld, de wereld van nachtplanten en dieren. Dieren die overdag actief zijn, zoeken een veilig plaatsje om te slapen. Wanneer de zon ondergaat, daalt de temperatuur en worden de grond en de lucht vochtiger. En dat is juist ideaal voor de kleine diertjes die zich daarin thuis voelen: aardwormen, spinnen, en andere kleine ongewervelde (=dieren zonder skelet). Deze dieren gaan voedsel of een partner zoeken.

In de duisternis voelen ook andere, grote dieren zich veilig en gaan op jacht. Veldmuizen gaan op zoek naar insecten en zaad. Zij worden vervolgens opgegeten door nachtelijke roofdieren, zoals vossen, hermelijnen en uilen. Grotere dieren, zoals herten, verlaten het veilige bos om te gaan grazen op open veld.

De meeste nachtdieren zijn aangepast aan het nachtleven. Dassen en herten hebben een goed aangepast reukvermogen, en herten kunnen heel goed horen! Mannelijke motten ruiken van op grote afstanden de reuk van wijfjes. Uilen vallen neer op hun prooi, zonder ze te waarschuwen, omdat hun vleugels bijna geen lawaai maken!

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.