Start
Omhoog

     Naaldbomen

Leer ze kennen

De spar

(tekening van Anita Engelen)

De grove den

(tekening van Anita Engelen)

De lariks

(tekening van Anita Engelen)

 

2 soorten kegels

Sparappels hangen aan de tak en zijn langwerpig. Ze vallen onbeschadigd af.

Denappels zijn meestal ronder van vorm. In het begin staan ze rechtop, later wijzen ze alle richtingen uit. Ze blijven aan de tak tot ze alle zaadjes hebben losgelaten.

een denappel

 

Een experiment

Zoek in het bos enkele afgevallen kegels. Leg de helft op een droge, warme plaats (bijvoorbeeld in de kast) en doe de andere kegels in een plastic zak, samen met een natte prop watten. Na een tijdje zie je dat de kegels in de plastic zak zich sluiten en dat de kegels die opgeborgen, zich openen. Waarom doen de kegels dit? 

Omdat de zaadjes bij nat, regenachtig weer gewoon loodrecht naar beneden zouden vallen. Bij droog weer hebben die zaadjes veel meer kans om door wind verspreid te worden.

 

Wandelen in een naaldbos

Behalve de lariks blijven naaldbomen altijd groen. Dit wil niet zeggen dat de bomen hun bladeren (naalden) niet verliezen. Nee, dat zie je wel aan het dikke naaldentapijt. Het hele jaar door vallen er naalden af en groeien er nieuwe bij. Omdat de naalden zoŽn dik tapijt vormen, kan er maar weinig groeien op de bodem van een naaldbos. Eigenlijk niet meer dan gras, hei, varens en bosbessen. Maar alleen de bosbessen al zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Plan je wandeling wel in juli, wanneer de bosbessen rijp zijn.

Wie is er op bezoek geweest?

Veel knaagdieren en vogels houden van spar -en denappels. Die zitten immers vol lekkere zaadjes (je mag gerust eens proeven). Elk dier heeft zijn eigen manier om die zaadjes uit de kegel te krijgen.

De muis knaagt alles heel gelijkmatig af. Alleen de bovenste schubben laat ze staan.

De eekhoorn gaat veel slordiger te werk. De hele kegel ziet er vezelig en gerafeld uit.

De specht hakt met zijn bek de kegel stuk. De schubben steken wanordelijk uit de kegel.

 

 

 

(tekening van Anita Engelen)

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.