Start
Omhoog

     Meeuwen

 

De zilvermeeuw en kokmeeuw.
 

Soorten:

Er zijn veel soorten Meeuw in ons land. Zoals de zilvermeeuw, de mantelmeeuw, de Stormmeeuw en de kokmeeuw enz. Als een zilvermeeuw volwassen is heeft hij of zij een grijze rug en vleugels. Maar de punten van zijn vleugels zijn zwart.

Broeden in de duinen.

Zilvermeeuwen broeden in de duinen hun eieren uit. Voor het nest gebruiken ze de takken van een kruipwilg of de takken van een duindoorn. Vooral in het binnenland worden veel nesten van Zilvermeeuwen gevonden. Zilvermeeuwen besteden niet veel aandacht aan hun nesten. Ze draaien met hun lichaam in het zand een kuiltje.Ze zoeken takken, mos en bladeren voor rond om het kuiltje en dan is het nestje klaar.

Naar 3 dagen broeden komen de eieren uit. De eieren zijn verschillend van kleur. Rond 1930 broedden er in Nederland zoon 10.000. In het jaar 1970 meer dan in 1930 namelijk 17.500. Dan zie je dat de meeuwen heel veel broeden.

Wintergasten.

Zilvermeeuwen trekken niet zo ver naar het zuiden toe, want ze blijven altijd in Nederland. De zilvermeeuw kan bijna overal eten vinden. Vooral zeedieren kan hij makkelijk vangen want de zee bevriest niet. Dus dan kunnen ze zat eten vinden in de zee. Ze vliegen ook vissersboten achterna voor de visresten die de vissers over boord gooien.

Wormen stampers.

De zilvermeeuw heeft net zo als alle anderen meeuwen een handig maniertje om wormen uit de grond te lokken. Ze gaan op het gras of op het zand staan, dan gaan ze op de grond trappelen. Dan komen de wormen van zelf naar boven toe. Vooral in de wintermaanden doen ze het heel veel. Want dan hebben de meeuwen het meeste honger. Als het heel slecht weer op zee is gaan ze op het land eten zoeken. Dan gaan ze naar het vuilnisbelt toe daar gaan ze dan hun eten bij elkaar zoeken.

De kokmeeuw.

De Kokmeeuw is van alle Meeuwen het meest een landmeeuw. Eigenlijk zien we deze vogel het hele jaar door. Kokmeeuwen zoeken vochtige plekken op om te gaan broeden. De kokmeeuw is eigenlijk maar een klein vogeltje. In vergelijking met de zilvermeeuw is de kokmeeuw maar een klein meeuwtje.

Trekvlucht.

Van de trekvlucht van de meeuwen zien we weinig. Ze landen af en toe om uit te rusten. Bij Spreeuwen gaat het veel anders, die vliegen aan een stuk door tot ze in het zuiden zijn aangekomen. Maar toch zien we de meeuwen af en toe door het land vliegen. We zien het meestal 's ochtends, dan trekken ze weer verder naar het warme zuiden om te overwinteren.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.